kupnja stana

Kupnja stana nikako nije jednostavan ni lak zadatak. Često se preporučuje konzultirati se sa stručnim osobama kako bi se izbjegle stresne situacije, greške u koracima ili nažalost sve učestalije prevare. U tu je svrhu najbolje poslovati s provjerenim agencijama i investitorima s reputacijom koji ujedno surađuju s uredima odvjetnika i javnih bilježnika. U slučajevima kupnje stana za gotovinu nikako se ne preporučuje samostalno obavljanje procedure. Iako većina želi uštedjeti na ovjerama dokumentacije samostalno obavljanje ovog dijela postupka nikako nije vrijedno tih ušteda. Najbolja garancija kvalitete u takvim situacijama je usmena preporuka i pozitivne reference prijašnjih slučajeva agencije ili investitora za kojeg ste se odlučili.

Većina ljudi odlučuje se na kupnju stana za gotovinu, zato što proces kupnje puno kraći i jednostavniji za razliku od kupnje nekretnine na kredit. Ipak, i tu valja biti oprezan te sagledati nekoliko važnih stavki kao što su:

  • Pažljivo i strpljivo pregledajte dostupne stanove u ponudi, odnosno dobro provjerite zadovoljava li stan sve kriterije koje ste si zacrtali i koji su vam važni za kvalitetan i praktičan život. Odluku ne treba donositi brzopleto i nepromišljeno. To je važna životna odluka koja mora biti ispravna.
  • Nakon što se odlučite za stan koji odgovara vašim potrebama i željama, potrebno ga je rezervirati. To se može obaviti na dva načina: dolaskom u prodajni ured ili telefonskim pozivom istog ili mailom. U razgovoru s prodajnim agentom možete se informirati o drugim detaljima koji vas zanimaju. Naposljetku je potrebno ostaviti svoje podatke kako biste osigurali besplatnu sedmodnevnu rezervaciju.
  • Nakon što ste se odlučili za kupnju stana, potrebno je potpisati kupoprodajni ugovor. U ugovoru je naveden vremenski rok u kojem je potrebno provesti plaćanje nekretnine. Ugovor se potpisuje u tri primjerka od kojih kupac zadržava dva, a jedan ostaje prodavatelju stana odnosno tvrtki.
  • Zatim možete pristupiti plaćanju nekretnine odnosno posvetiti se onome što je potrebno provesti u zadanom roku po ugovorenoj cijeni navedenima u ugovoru. ( ovo mi nije jasno)
  • Nakon što vam prodavatelj izda potvrdu o zaprimljenoj uplati te nakon obavljenog tehničkog pregleda može se izvršiti primopredaja stana. Osim toga, ispunjavaju se zapisnici o stanju brojila plina, vode i struje te se isti predaje ovlaštenim distributerima. Nakon toga, kupac ponovno dolazi u stan gdje se sada potpisuje zapisnik o primopredaji prostora. Predaju mu se ključevi stana i upute za korištenje i održavanje istog.
  • Kada ste isplatili ukupnu ugovorenu cijenu, stječete pravo prijepisa vlasništva stana na sebe.