vođenje slijepih

Komunikaciju sa slijepim osobama otežava situacija kada osoba ima poteškoća s prihvaćanjem gubitka vida, skriva i ne prihvaća svoj invaliditet, a u uvjetima otežanim COVID-19 virusom, potrebno je još više znanja kako bi se slijepim osobama osigurala ne samo od njih tražena, već i druga neophodna pomoć i podrška. 

Nažalost, iz iskustva članova udruge se pokazalo kako se često dogodi da stručne osobe koje se školuju čak i u „zdravstvenim“ zanimanjima (medicinske sestre, fizioterapeuti pa čak i liječnici oftalmolozi) kroz svoje obrazovanje ne dobiju nikakvo znanje i/ili praktičnu vještinu o pristupu i komunikaciji sa slijepim osobama, a koja bi im olakšala i unaprijedila budući rad s ovom kategorijom korisnika. 

Razumijevajući potrebu da svojim učenicima omogući što kvalitetniji pristup znanjima i vještinama potrebnim u budućem zanimanju, Srednja škola Pakrac se uvijek rado odaziva pozivu Udruge slijepih Pakrac – Lipik te omogućuje već duži niz godina dodatnu edukaciju svojih učenika o pristupu i komunikaciji sa lijepim osobama. Tako je i ove godine, 78 učenika iz 5 razrednih odjeljenja (1, 2, 3. i 4. razredi) bilo u mogućnosti kroz dolazak u prostor Udruge, odnosno kroz Učenički dom, prisustvovati edukaciji koju su za njih u okviru dana otvorenih vrata udruga DOVU 2021., odnosno kroz projekt „Nismo sami“ organizirali i proveli predstavnici Udruge slijepih Pakrac – Lipik.

zatamnjene naočale

Cilj projekta je inicijativama na lokalnom i regionalnom nivou unaprijediti socijalnu uključenost osoba s invaliditetom pružajući podršku razvoju učinkovitih i uključivih socijalnih usluga čime se povećava kvaliteta života i prolongira ili čak otklanja institucionalizacija te osnažiti i educirati stručnjake koji dolaze u kontakt sa osobama s invaliditetom, a svrha samih edukacijskih radionica za učenike je jačanje i senzibiliziranje zajednice za upoznavanje i prihvaćanje osoba s invaliditetom kao aktivnih i snažnih pridonositelja, a ne samo “socijalnih slučajeva”. 

Upravo iz tih razloga su učenici bili u mogućnosti praktično se upoznati kroz prikladne kratke filmove i specijalne naočale za prezentaciju oštećenja vida ne samo s različitim oblicima oštećenja vida koja utječu na invaliditet osobe, već i kroz interaktivno učenje s ispravnim metodama pristupa, komunikacije, vođenja i pružanja podrške osobama s oštećenjima vida. 

Projekt je odobren u sklopu poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I„ financiranog bespovratnim sredstvima Europske Unije i Europskog socijalnog fonda, a  zajednički ga provode Grad Pakrac i partneri: Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Hrvatski crveni križ, Centar za socijalnu skrb Pakrac te Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.069.089,20 kuna pri čemu intenzitet potpore iznosi 100%.

OP ULJP ESF logo lenta i napis

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pakraca.