Bolnica zgarda

Ukupna vrijednost projekta Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana na adresi Bolnička 74, Pakrac“, u sklopu Poziva 4c1.4. „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznosi 13.057.591,19 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj čine 60 posto odnosno 7.839.729,98 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancira projekt s 3.613.095,35 kuna odnosno 27 posto čime je vlastiti udio bolnice značajno umanjen, istaknuto je na današnjoj konferencija povodom završetka projekta, na kojoj su prisustvovali  Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Davor Huška, ravnatelj Uprava za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u istom Ministarstvu,  gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i njen lipički kolega Vinko Kasana te predstavnici svih čimbenika u realizaciji projekta: Županije požeško-slavonske, Fonda, Regionalne razvojne agencije, „Panora“,   izvođača radova i nadzora.

Marina Major

Govoreći o projektu ravnateljica OŽB Marina Major je istaknula da su financirane  aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove te promidžba i vidljivost. Radovima se povećala toplinska zaštita ovojnice zgrade, zamijenjena je vanjska stolarija, zamijenjena je unutarnja rasvjeta energetski učinkovitijom, poboljšan je postojeći sustav grijanja, a ugrađen je sustav odvojenog daljinskog očitanja potrošnje vode i energenata što je sve rezultiralo uštedu toplinske energije u iznosu od 75 posto te je zgrada iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B. Uštede koje će biti postignute na troškovima energenata bit će narednih godina preusmjerene u poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, naglasila je M. Major.

konferencija bolnica

Senka Horvat, ravnateljica „Panore“ je naglasila da u 28 projekata energetske obnove provedenih u županiji u nazad četiri godine na prosvjetnim, zdravstvenim i socijalnim objektima je utrošeno 100 milijuna kuna.  

Gradonačelnica Blažević, nakon zahvale svim čimbenicima koji su sudjelovali u projektu je istaknula veliki značaj koja ova bolnica ima za grad i okolicu iz koje prema njoj gravitira oko 120.000 stanovnika i stoga je jako sretna da smo 30 godina nakon početka Domovinskog rata dočekali njenu konačnu obnovu. Svaka ovdje uložena kuna je dobro uložena u grad koji to zaslužuje. U četiri godine smo uložili u energetsku obnovu stambenih i javnih objekata 76 milijuna kuna čime smo među top tri grada u Hrvatskoj. Osim manjih budućih energetskih  troškova, time smo promijenili i vizuru grada jer sve do početka energetske obnove na tim objektima su još bili vidljivi tragovi rata. Spremno očekujemo nove natječaje i nova sredstva“, rekla je gradonačelnica Blažević.

Anamarija

U kratkom obraćanju ministrica Nataša Tramišak je izrazila zadovoljstvo što vidi da su uložena sredstva opravdana. Fondovi, bilo europski ili domaći su dobra prilika za male gradove da nadopune lokalne proračuna i riješe potrebe svojih građana, naglasila je ministrica.   

Ministrica

Uređeno i potkrovlje

Dodatno se pristupilo uređenju potkrovlja i dijela krova bolnice ukupne vrijednosti 2.050.603,25 kuna, a koji su financirani iz više programa. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima i Program razvoja lokalne zajednice dodijelilo je ukupno 1.000.000,00 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je ugradnju dizalice topline, kao oblik obnovljivih izvora energije sa 254.576,40 kuna, a  Požeško-slavonska županija s dodatnih 198.529,41 kuna.

Uređenjem 825 četvornih metara potkrovlja i preseljenjem Uprave, Bolnica je povećala kapacitet za zdravstvene usluge, a ukupno ulaganje u zgradu bolnice time je doseglo vrijednost od 15.108.194,44 kuna.

Tehničku pomoć u pripremi i provedbi ovih projekata pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije – Panora. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 7. siječnja 2019. godine, dok je provedba projekta započela u travnju 2018. godine s uslugom izrade projektne dokumentacije, a sami radovi koje je izvodila požeška tvrtka „Presoflex gradnja“ su započeli u prosincu 2019.

elementi vidljivosti final 2