stanko

„Na današnjoj radionici naučit ćete kako prepoznati slijepu osobu, kako joj pristupiti, prepoznati njene potrebe i na kraju, kako joj pomoći“, rekao je predsjednik Udruge slijepih Pakrac-Lipik Stanko Kovačić na početku radionice održane 26. ožujka u vijećnici kurije Janković, u sklopu europskog projekta "Nismo sami". Na edukaciji su prisustvovali predstavnici lokalnih organizacija, institucija i ustanova koji rade ili dolaze u kontakt s osobama s invaliditetom.

Kroz ciklus od 3 radionice, sudionici će biti u mogućnosti naučiti više o temama: Osnove pristupa i komunikacije sa slijepim osobama, Socijalizacija i komunikacijske vještine osoba s oštećenjem vida, Podrška u orijentaciji i kretanju osobama s oštećenjem vida te svakodnevnom životu. Oštećenje vida utječe na sva područja svakodnevnog funkcioniranja osobe s oštećenjima vida kao što su prikupljanje informacija putem osjetila, orijentacija i kretanje, svakodnevne socijalizacijske i komunikacijske vještine te pisano komuniciranje i pristup informacijama. 

Na prvoj radionici koju su uz podršku djelatnica pripremili i održali predsjednik Kovačić i volonter i suradnik u udruzi Petar Madžarević, 15 sudionika iz 12 institucija i ustanova je upoznato s osnovnim definicijama medicinske i praktične sljepoće, najčešćim oboljenjima oka koja dovode do djelomičnog i/ili potpunog gubitka vida, te osnovama komunikacije sa slijepim i/ili visokoslabovidnim osobama. Uz teoretski dio koji je prezentiran, sudionici su bili u prilici pogledati i kratke filmove koji vizualno dočaravaju različita oštećenja vida. Kovačić je u pratnji videće pratiteljice demonstrirao osnove pristupa i komunikacije sa slijepim osobama (prvi kontakt, pružanje pomoći, vođenje slijepe osobe i prostoru, orijentacija).

vijećnica

Jedan od sudionika edukacija, Tomislav Žgela ispred DVD-a Pakrac je po završetku izjavio kako je izuzetno zadovoljan ovakvim vidom edukacije koja je apsolutno korisna za sve sudionike i dodao kako bi sve žurne službe trebale biti upućene u način komuniciranja i postupanja sa slijepim osobama, ali i članovi šire zajednice. „Svakako ću sudjelovati na sljedećim radionicama te bi sudjelovanje u istima preporučio svim građanima, a osobito osobama koje zbog prirode svog posla mogu doći u doticaj sa slijepim i slabovidnim osobama“, rekao je Žgela.

Edukacija je održana u okviru projekta "Nismo sami", odobrenog u sklopu poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I„ financiranog bespovratnim sredstvima Europske Unije i Europskog socijalnog fonda kojeg zajednički provode Grad Pakrac i partneri: Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Hrvatski crveni križ, Centar za socijalnu skrb Pakrac te Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana. 

Cilj projekta je inicijativama na lokalnom i regionalnom nivou unaprijediti socijalnu uključenost osoba s invaliditetom pružajući podršku razvoju učinkovitih i uključivih socijalnih usluga čime se povećava kvaliteta života i prolongira ili čak otklanja institucionalizacija te osnažiti i educirati stručnjake koji dolaze u kontakt sa osobama s invaliditetom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.069.089,20 kuna pri čemu intenzitet potpore iznosi 100%.

OP ULJP ESF logo lenta i napis

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pakraca.