Anita svijet rada

U sklopu projekta "Otvori vrata svijeta rada" koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a kojeg je provodila Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac, nezaposleni pripadnici ranjivih skupina imali su se priliku kroz 24 mjeseca trajanja projekta osposobiti iz područja zdravstva, IT sektora i izobrazbe za rukovatelje radnih strojeva. Pri tome su prednost imali pripadnici ranjivih skupina: dugotrajno nezaposlene osobe, žene, mladi (od 15 do 29 god) hrvatski branitelji, članovi obitelji stradalnika/ca Domovinskog rata, djeca HRVI, dragovoljaca Domovinskog rata, osobe s invaliditetom, nacionalne manjine, osobe od 50 godina i stariji, istaknula je jučer Anita Filipović, voditeljica projekta na završnoj konferenciji održanoj u konferencijskoj sali Poduzetničkog centra u sklopu manifestacije Dan gospodarstva.

Prema elementu „Intervencije na tržištu rada“ iz područja zdravstva su 4 nezaposlene osobe prošle tečaj limfne drenaže, 5 nezaposlenih završilo je tečaj manualne terapije, 7 osoba prošlo je osposobljavanje depilacije, masaže, manikure, pedikure, 6 osoba je završilo thera-band akademiju, 5 fizioterapeuta sudjelovalo je i uspješno završilo edukaciju primjene bandaže i ortoze u sportu.

Unaprijeđena je i povećana kompetencija 11 nezaposlenih osoba u svrhu povećanja zapošljivosti, kroz osposobljavanje za pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Osposobljavanje za rukovanje radnim strojevima, bager, viličar i utovarivač uspješno je završilo 11 nezaposlenih osoba.

Iz IT sektora 10 osoba pohađalo je i uspješno završilo jedan od ponuđenih programa. Osposobljavanje se odnosilo na područje web i grafičkog dizajna. Uređen je i opremljen prostor One Stop Shopa u kojem je provedeno 18 informiranja o zapošljavanju, 4 savjetovanja i 4 mentoriranja prilikom samozapošljavanja, održane su dvije radionice pisanja životopisa i predstavljanja potencijalnim poslodavcima, te radionica pripreme projektnih prijedloga.

Uz pomoć suradnika u One stop shopu za zapošljavanje 23 nezaposlene osobe pripremile su i predale zahtjev i poslovni plan za samozapošljavanje, ukupno je odobreno 864.080,77 kn za otvaranje novih poduzeća ili obrta.

V. Gazić

Projekt „Otvori vrata svijeta rada“ započeo je  26. ožujka 2019. a završit će ovog 26. ožujka. 

U aktivnosti u projektu uključeno su 103 osobe, uz dodatni angažman oko 90-ak učenika završnih razreda osnovne i srednje škole, za koje je izrađen priručnik za ulazak u svijet rada, u kojima mogu pronaći razne savjete i pomoć mladim osobama pri odabiru zanimanja i zapošljavanja.

Vrijednost projekta je bila 797.908,21 kuna, a partner na projektu je bio Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Požega.

Vladimir Gazić, direktor LRA PCP, je istaknuo da su od partnera u projektu, Hrvatskog zavod za zapošljavanje, dobili potvrdu da će projekt biti jedan od primjera dobre prakse na nacionalnom nivou, a koliko je dobro proveden potvrđuje podatak da su prema ugovoru imali obvezu provesti dodatno obrazovanje za 45 mladih ljudi, a osposobili su ih 65.

svijet-rada-6
svijet-rada-5
svijet-rada-4
svijet-rada-3
svijet-rada-2