U sklopu projekta „Zajedno u drugu mladost“ kojeg provode Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i Matica umirovljenika Pakrac – Lipik ovog tjedna započele su aktivnosti kojima je zadatak socijalizirati umirovljenike s područja Pakraca i Lipika, ali i iz drugih sredina, motivirati ih na druženje te im na taj način treću životnu dob učiniti zanimljivijom, sadržajnijom i lakšom.

Projekt vrijednosti 1,5 milijuna kuna, kojeg s 85 posto financira Europski socijalni fond, a 15 posto država, započeo je početkom listopada i trajat će dvije godine. Kako je rekla Vanja Ražov, voditeljica projekta, umirovljenici često odlaskom u mirovinu prestanu s brojnim aktivnostima, povuku se, postaju sve nezamjećeniji te postepeno izgube volju i želju za životom. Cilj ovog projekta je kroz mnoštvo aktivnosti i radionica aktivirati ih da izađu iz kuća i stanova te im dokazati kako, usprkos pandemiji koronavirusa, kroz ovaj projekt mogu obogatiti svoje umirovljeničke dane.

 

„Prve radionice i programi s kojima krećemo su program vježbi fizioterapeuta, druženja uz društvene igre i pikado, zborno pjevanje, zdravo hodanje, a u nastavku mjeseca će biti održane i filmske večeri, druženja uz kreativne radionice i ostale zanimljive aktivnosti, sve u skladu s epidemiološkim preporukama. Tjedni raspored objavljivati će se na Facebook stranicama Crvenog križa Pakrac i Matice umirovljenika Pakrac – Lipik, kao i na oglasnim pločama u Pakracu, Lipiku i okolnim selima, pa pozivamo umirovljenike da ih prate te se uključe prema interesu i mogućnostima“, rekla je Ražov i dodala da se zainteresirani o projektu mogu informirati u prostoru CK u Ulici braće Radić 13 i u Matici umirovljenika, na adresi Augusta Cesarca 7.

Ravnateljica CK Danijela Kiš vrlo je zadovoljna činjenicom da je kandidatura za ovaj program bila uspješna. „Vrlo rado prihvatili smo obvezu prijavitelja u projektu jer i mi želimo da naši građani treće životne dobi imaju što ispunjeniji i sadržajniji život. Uvjerena sam da će ovo što se našim umirovljenicima nudi kroz brojne aktivnosti, radionice i programe djelovati motivirajuće i aktivirajuće te da će im obogatiti svakodnevicu“, rekla je ravnateljica.

Zadovoljstvo projektom iskazala je i predsjednica Matice umirovljenika Pakrac – Lipik, Ruža Vulinović, koja je u sklopu ovog projekta i jedan od tri koordinatora zaduženih za uspješnu provedbu projekta.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Pakrac.