Objekti koji se nalaze ispod razine tla stalno su izloženi štetnom utjecaju vode u obliku vlage iz zemlje, procjednih te podzemnih voda. U slučaju prodiranja vlage i vode u unutrašnjost podzemnih dijelova, dolazi do negativnog djelovanja na konstruktivne elemente. Upravo zbog toga je bitno pravilno hidroizolirati objekt kako bi se štetni utjecaji spriječili.

Vlažni podrumi s neadekvatno izvedenom hidroizolacijom mogu uzrokovati znatnu štetu i narušiti kvalitetu života. Uzimajući u obzir da podrum nikada nije „samo podrum“ nego i dodatni prostor koji se može iskoristiti na razne načine (teretana, prostor za pranje rublja, klimatizirani prostor tijekom ljeta i sl.), potrebno ga je pravilno zaštititi.

Izvori vlage u podrumu:

-  Podzemne vode

-  Pukotine u zidovima

-  Odvod i kanalizacija

-  Vlažni zrak

3 razloga zašto hidroizolirati podrum

Spriječiti daljnje oštećenje imovine

Razmislite o danu kada ste kupili vašu kuću. Sjećate se koliko ste bili ponosni i sretni? Sjetite se prvih nekoliko mjeseci pažljivog ukrašavanja, čišćenja i opremanja. Vaš dom je vaša investicija. Poduzmite sve određene mjere kako biste dugoročno osigurali kvalitetu i trajnost objekta. Naime, vlaga šteti svemu što se nalazi u podrumu, a podrum je temelj svakog stambenog prostora. Prodiranje vlage onemogućava boravak u podrumu, odlaganje namještaja ili uređaja, korištenje prostora za razne aktivnosti, itd.

Povećajte prostor i vrijednost vašeg doma

Većina ljudi misli kako je podrum staro prljavo spremište za bezvrijedne stvari te prostor za pranje rublja. Ovo je sasvim pogrešan način razmišljanja. Gledajući njegovu kvadraturu, podrum zapravo predstavlja cijeli kat. To može biti više od 1/3 ili čak 1/2 ukupnog prostora u kući. Stoga je bitno hidroizolirati prostor od vode i vlage, spriječiti razvoj bakterija i plijesni te ga učiniti ugodnom prostorijom za boravak, osobito u vrućim ljetnim mjesecima.

Stanje uma

Svima koji nisu izolirali podrum od vode i vlage poznat je osjećaj grča u želucu kada počne grmjeti i padati kao iz kabla. Počinju se pripremati krpe, posude i ostala pomagala za čišćenje. Ne bi li za promjenu bilo ljepše investirati u hidroizolaciju podruma i prestati se brinuti svaki put kada teške kapi udaraju o prozore?

Najvažnije prednosti hidroizolacije podruma

Manji troškovi energije

Vjerovali ili ne, zasigurno ćete ostvariti značajnije uštede novca na računima za električnu energiju. Hidroizolacijom podruma se smanjuje vlažnost zraka u prostoriji što utječe na smanjenu potrebu za grijanjem i hlađenjem. Također se zatvaranjem starih pukotina u zidu može povećati razina energetske učinkovitosti sprječavanjem dotoka hladnog zraka.

Pozitivan utjecaj na zdravlje pojedinca

Plijesan i gljivice se najčešće pojavljuju u vlažnim i tamnim prostorijama, a podrum je za to idealan. Uzimajući u obzir da plijesan i gljivice ne uzrokuju probleme samo na objektima, već i utječu na zdravlje ljudi, potrebno je hidroizolaciju podruma shvatiti ozbiljno. Učinite vaš podrum zdravim prostorom za boravak vas i vaše djece.

Da biste zaštitili podrum od vode, trebali biste shvatiti potencijalne izvore vode u podrumu. Za rješavanje ovog problema obavezno se savjetujte sa stručnjacima koji će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti pronalaženju najboljeg i trajnog rješenja.