banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Nagluhost je pojava koja označava veće ili manje oštećenje sluha. Postoje različite razine oslabljenog sluha te se isti može pojaviti kod ljudi različitih dobi i iz različitih razloga. Neki od uzročnika su bolest, glasni zvukovi, konzumacija određenih lijekova i starenje. Netko može biti više ili manje nagluh i zato mu je potreban poseban aparat, tj. slušni aparat kako bi mogao čuti sve ono što drugi ne mogu. Ovi aparati su odlični jer su zvukovi koji se slabije čuju glasniji kako bi ih mogla čuti nagluha osoba. 

Slušni aparati su najčešće elektronički uređaji na baterije čija je glavna uloga poboljšati sluh kod ljudi. Većina su tako mala da stanu u uho ili se stavljaju iza uha. Funkcioniraju tako što se sastoje od mikrofona koji prima zvuk, pojačala koji čini zvuk glasnijim te prijemnika koji šalje pojačane zvukove u uho. 

Postoje različite vrste slušnih aparata koji se dijele po načinu korištenja, tj. po tome prenose li zvuk koštanim putem, zrakom ili stimulirajući slušne stanice. Tipovi slušnih aparata uključuju slušna pomagala za koštanu vodljivost, za zračnu vodljivost, digitalne slušne aparate te aparate koji se mogu ugraditi kirurški poput „umjetne pužnice“, BAHA-e, itd. 

Slušna pomagala za koštanu vodljivost najčešće se primjenjuju na ljudima kojima najviše odgovara ovaj način i tako postižu bolje rezultate. Koriste ih i oni kojima ne odgovaraju pomagala za zračnu vodljivost zbog drugih zdravstvenih problema. Isto tako, ova vrsta aparata može se ugraditi u naočale. 

Slušni aparati za zračnu vodljivost su aparati koji imaju najrašireniju primjenu zbog cijene, jednostavnosti, itd. Osoba ih može sama skinuti i stavljati bez ikakvih problema. Zvukovi se u aparatu prenose zračnim putem tako što se pojačani zvuk odvodi u ušni kanal, tj. zvukovod. 

Isto tako, postoje digitalni slušni aparati koji su u skladu s današnjim digitalnim dobom. Ovi slušni aparati imaju najmoderniju tehnologiju kojom nagluhoj osobi pomažu čuti i u najbučnijoj sredini. Mogu se spojiti na pametni telefon, pružaju čiste i jasne zvukove TV-a, možete obavljati telefonske pozive, itd.

S 30 podružnica u zemlji i sjedištem u Splitu, tvrtka Bontech jedan je od glavnih hrvatskih proizvođača i distributera slušnih aparata. Otoakustičari se ovdje bave problemima sa sluhom, rehabilitacijom slušanja i govora, obavljanjem tinitus tretmana te nizom drugih usluga.

Za više informacija o slušnim aparatima posjetite Bontechove web stranice –https://bontech.hr/.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić