Brojna medicinska stanja mogu uzrokovati osjećaj težine ili pritiska u glavi. Intenzitete se kreće po cijeloj ljestvici i može biti blag ili iznimno jak. Većina situacija zbog kojih dolazi do spomenute pojave nisu razlog za uzbunu. 

Neuobičajen ili jaki pritisak u glavi ponekad bude znak ozbiljnog zdravstvenog stanja kao što je aneurizma. Međutim, ovi su problemi iznimno rijetki.

Kao najčešći uzrok pritiska u glavi navode se problemi s ušima. Naime, riječ je o nekom tupom pritisku u sljepoočnicama, ušima, čeljusti ili sa strane glave. Stanje može zahvatiti jednu ili obje strane glave. Ostali simptomi koji obično prate probleme vezane za uho su problemi sa sluhom, zujanje u ušima, iscjedak iz uha, itd. Upala uha i blokada ušnim voskom uobičajena su stanja s ušima koja mogu uzrokovati pritisak u glavi. Od ostalih zdravstvenih stanja koja su povezana s ušima navode se barotrauma uha, infekcije uha, labirintitis, napuknuće bubnjića i slično.

Vrtoglavica praćena pritiskom u glavi može biti znak raznih stanja uključujući:

  • Alergijske reakcije
  • Potres mozga 
  • Ozljeda glave
  • Dehidracija
  • Visoki krvni tlak
  • Infekcija
  • Migrena
  • Napad panike

Ponekad, postoje i neki drugi simptomi koji „prate“ pritisak u glavi. Ako uz glavobolju primijetite nešto od navedenog, potražite liječničku pomoć: ukočenost u vratu, slabost na jednoj strani tijela, nerazgovijetan govor, poteškoće u hodanju, groznica, znojenje, mučnina, povraćanje ili oboje, promjene vida, napadaji, gubitak svijesti…

Ako se neprestano borite s ovim stanje i uzimate lijekove protiv bolova više od dva puta tjedno, trebali biste dogovoriti pregled kod liječnika koji će vas dalje uputiti specijalistu. Svaka glavobolja koja poremeti obavljanje svakodnevnih aktivnosti zahtijeva medicinski tretman.

Liječnik će vam preporučiti tretman je ublažavanje sinusitisa ili će vam dati antibiotike ako je u pitanju infekcija uha. Ovisno o vašem cjelokupnom stanju, možda ćete dobiti uputnicu za neurologa i otorinolaringologa.

Iako se pritisak u glavi obično rješava primjenom lijekova ili neke terapije, sljedeće tehnike opuštanja mogu vam pomoći ublažiti stres i anksioznost što može utjecati i na jenjavanje pritiska: tehnike dubokog disanja pomažu u snižavanju razine hormona stresa u tijelu, a „meditacija pažnje“ usmjerena je prema osjećajima prisutnim u sadašnjem trenutku. Ovo su tek neki savjeti za ublažavanje pritiska u glavi. Više o svemu možete pročitati na popularnom portalu Sluh.hr