Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Brinjak u Velikom Banovcu prije 2 godine odlučilo se na uzgoj jagoda na otvorenom. Na površini od 2000m2 (700m dužine folije-8 redova po 85m dužine), uzgajaju dvije sorte jagoda, Clery (2400 sadnica) i Joly (1400 sadnica). Vlasnik Matija, supruga Maja, roditelji Darko i Sandra te brat Mihael, obiteljski sudjeluju u  branju jagoda kada je i najveći posao. Matija se brine o tehničkom dijelu uzgoja kao što su navodnjavanje, prihrana i zaštita, dok ostatak obitelji sudjeluje u šišanju, branju i o plasmanu proizvoda.

„Poljoprivreda u mojoj obitelji nije bila bitan faktor te sam tako prvi u obitelji koji je „probio led“, kaže Matija. „Prije desetak godina nisam se vidio u tome, ali sam se s vremenom zaljubio u proizvodnju na otvorenom i odlučio okušati u voćarstvu, odnosno u proizvodnji jagoda. Moji roditelji su u početku bili skeptični, jer je pokretanje proizvodnje zahtijevalo ulaganje od nekoliko tisuća eura, za ograđivanje parcele, kupnju repromaterijala, obradu zemlje, postavljanje folije, navodnjavanje i kupnju sadnica, no sad imam punu podršku kako njih, tako i supruge.“

OPG je otvoren krajem 2017. godine, a u proljeće 2018. je posađeno prvih 3800 sadnica jagoda. Iako se jagoda sadi sredinom kolovoza, Matija je pokušao eksperimentirati s proljetnom sadnjom i ostvario je prinos od 250 kg, što je nadmašilo njegova očekivanja s obzirom da se jagoda trebala prvo ukorijeniti, a i te prve godine je zemlju samo navodnjavao, bez dodavanja prihrane. Počeci su bili prilično naporni jer mu je nedostajalo iskustvo, pa je do informacija dolazio čitajući stručnu literaturu i kontaktom sa drugim uzgajivačima.

Prošle godine je odrađena prva prava berba, gdje se ostvario prinos od ukupno dvije tone, od čega 1600 kg prve klase i 400 kg druge. Kad se u obzir uzme broj sadnica i to da su vremenski uvjeti bili krajnje nepogodni, Matija je prošlogodišnjim urodom i više nego zadovoljan.

„Jagode prodajemo na dva mjesta, i to na štandu ispred kuće, i u Pakracu ispred Autopraonice SAN. Na tržnice ne idemo jer uz ostale poslove koje radimo ne bi se uspjeli organizirati, ali zadovoljan sam jer se i ovako uspjelo sve prodati“, kaže Matija. Budući da je on zaposlen, godišnji odmor koristi sredinom svibnja i to za branje jagoda. Beru se ujutro od 5.30 sati da bi bile svježe na dan prodaje, a u berbi sudjeluje od 4 do 6 osoba, zavisi koliko je berba velika. Kao najteži dio posla navodi proljetno šišanje jagoda, kada se one moraju očistiti od starog lišća, a sve se to radi škarama kako bi se jagode mogle što preciznije očistiti za početak vegetacije. Jagode proizvode u niskim tunelima kako bi ih zaštitili (koliko je to moguće) od niskih temperatura ili leda. Za sljedeću godinu imaju u planu povećati proizvodnju, ali na maksimalno 5000 sadnica, jer toliko za sada mogu sami odraditi.

Budući da nemaju dovoljnu količinu obradive površine, nemaju pravo niti aplicirati za neke od mjera iz Programa ruralnog razvoja, već se moraju financirati sami, vlastitim sredstvima. Želja im je jedan dio sadnica staviti pod plastenik kako ne bi strepili od vremenskih nepogoda, no sve su to dosta veliki izdaci pa će ići polako, korak po korak. Jagoda je traženi proizvod i tu je prednost njenog uzgoja, no njena proizvodnja zahtjeva puno vremena, i kako kaže Matija „koliko si dajete truda toliko vam jagode vraćaju, odnosno što više boravite na njivi, to će jagoda biti kvalitetnija“

OPG Brinjak će se ove godine okušati i u proizvodnji zelene salate i lubenice koje smatraju traženim proizvodima. Salata će doći na branje u isto vrijeme kad i jagode, sredinom svibnja, a lubenica početkom kolovoza. „Sve je to na otvorenom i puno je rizika, ali ako želite nešto imati morate riskirati, ali i raditi. Na kraju dana budu „grbava“ leđa, ali kada vidite koliko su mušterije zadovoljne, nije problem ustati u 5 sati ujutro, 2 do 3 sata biti sagnut i tako iz dana u dan, idućih 25 dana“, zaključuje Matija.