U Lipiku je pri kraju projekt „Zaželi i ti biti jedna od njih“ tijekom kojeg je zaposleno 20 osoba na poslovima pružanja pomoći i podrške osobama starije životne dobi, osobama s invaliditetom te bolesnim i nemoćnim osobama kako bi im se osigurala bolja kvaliteta života, odnosno razvitak različitih oblika socijalnih usluga koje pridonose uključivanju starijih osoba u život zajednice. Projekt je vrijedan 3.068.643,98 i financiran 100% iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.
Jesu li korisnici zadovoljni ovim vrlo popularnim projektom koji se provodi u gotovo cijeloj Hrvatskoj, ali kako ga doživljavaju i njegovateljice (geronto-domaćice) provjerili smo u Poljani gdje smo u društvu Dalibora Viboha, voditelja ovog projekta, posjetili dom Mire Ivanković.

Mira je u 63. godini života, načeta bolestima i teško je pokretna osoba. Život je nije mazio. Preboljela je rak bubrega, a danas se bori s rakom gušterače. Sada kad joj je pomoć najpotrebnija ostala je sama u domaćinstvu s 2300 kuna mirovine. „Djeca su otišla poslom za Njemačku. Zovu redovito, dođu koliko okolnosti dozvole, brinu se, pitaju, ali ni ja ih ne želim pretjerano opterećivati svojim problemima. Najosnovnije imam, a ostalo će već nekako…“, otkriva nam Mira i ne krije oduševljenje ovim projektom, ali otkriva i blagu zabrinutost činjenicom da se polako bliži kraju.
„Nemam pravih riječi da vam opišem kolika je to meni pomoć. Spas u zadnji čas. S malom mirovinom ne mogu si priuštiti da plaćam usluge njegovatelja, a iskreno i da to mogu, teško je pronaći osobu koja bi radila. Sama nisam u stanju drva prinijeti u kući, ne mogu usisati, počistiti i da mi nema moje Jasne, ne znam što bih, ustvari – ne znam što ću, ako to sve skupa stane“, kaže nam Mira, gotovo se pravdajući, sve gledajući 58-godišnju Jasnu Paukovac, dodijeljenu joj geronto-domaćica i sumještanku.
„Uz Miru imam na skrbi još četiri korisnika, svi su iz Poljane i obilazim ih svakodnevno. Rasporedim osam radnih sati na njih pet i može se. Petkom je udarni dan kad treba pripremiti sve za vikend kako bi korisnicima bilo sve spremno da što lakše dočekaju ponedjeljak. Uglavnom je to čišćenje po kući i neke lakše stvari van kućnog prostora poput odlaska u ljekarnu ili prinosa drva i slično“, priča 58-godišnja Jasna i dodaje da je presretna projektom „Zaželi i ti biti jedna od njih“ u sklopu kojeg joj još predstoji ugovoreno projektno osposobljavanje za kuharicu. Ranije je, kaže, radila razne poslove, a bude li projekt „Zaželi…“ nastavljen javit će se ponovo. Za kraj dodaje da joj ništa nije teško odraditi, ali uz sve pomoći koju korisnicima pruža, oni ipak najviše cijene one najlakše – razgovor i osmijeh.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Grada Lipika