„Povijest pakračkog zdravstva je dalekosežna, a svoj najveći uspon doseže do Domovinskog rata kada smo imali više od 700 kreveta, 100 liječnika specijalista, a djelatnosti smo obavljali u više zgrada. Ovo je dosad najveće ulaganje u kapacitete naše bolnice nakon završetka rata. Način nekadašnje gradnje nije odgovarao standardima uštede i racionalnog trošenja energije te smo pristupili projektu energetske obnove, a financijske uštede koje ćemo ostvariti nakon obnove usmjerit ćemo razvoju zdravstvenih djelatnosti odnosno poboljšanju skrbi naših pacijenata“, rekla je Marina Major, ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, obraćajući se prisutnima na početnoj konferenciji projekta energetske obnove zgrade Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana iz Poziva 4c1.1.4., „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ održanoj danas u prostorijama bolnice.

[caption id="attachment_25617" align="aligncenter" width="900"] Marina Major, ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana[/caption]

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 13.435.153,00 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 8.046.978,92 kuna. Ostatak iznosa sufinancira Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana, kao korisnik projekta. Bolnica se uz pomoć Panore prijavila na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s odobrenim iznosom do 3.707.879,23 kuna, čime je udio vlastitog sufinanciranja značajno umanjen.

[caption id="attachment_25618" align="aligncenter" width="900"] Senka Horvat, ravnateljica Regionalne razvojne agencija Požeško-slavonske županije - PANORA[/caption]

Senka Horvat, ravnateljica Regionalne razvojne agencija Požeško-slavonske županije – PANORA koja je bila stručna pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta, istaknula je kako je ovo deveti od ukupno deset projekata energetske obnove javnih ustanova, a do sad je već dvadeset provedenih projekata energetske obnove u županiji.

[caption id="attachment_25619" align="aligncenter" width="900"] Anto Baltić, stručni suradnik za projekte u području infrastrukture u PANORI[/caption]

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 07. siječnja 2019. godine, dok je provedba projekta započela u travnju 2018. godine, s uslugom izrade projektne dokumentacije, a tehničke karakteristike samog projekta prisutna je prezentirao Anto Baltić, stručni suradnik u PANORI rekavši kako su projektom energetske obnove financirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove te promidžba i vidljivost.

Radovima na energetskoj obnovi povećat će se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, toplinska zaštita poda prema vanjskom prostoru, zamijenit će se vanjska stolarija te unutarnja rasvjeta  energetski učinkovitijom, poboljšat će se postojeći sustav grijanja, te se uvesti sustav daljinskog očitanja potrošnje energenata i novih naplatnih mjernih mjesta.

Navedenim radovima ostvarit će se ušteda toplinske energije u iznosu od 74,03%, a zgrada će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B.

[caption id="attachment_25620" align="aligncenter" width="900"] Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica[/caption]

„Za Grad Pakrac energetska obnova znači puno više. Projekte energetske učinkovitosti, obnovu više od 20 višestambenih zgrada i javnih institucija prepoznali smo kao jedan od načina kako promijeniti i samu vizuru grada odnosno obnovu još oštećenih fasada iz Domovinskog rata. Ponosni smo s onim što smo napravili i veseli me što ćemo imati i našu bolnicu, financijski najvrjedniju zgradu po uloženim sredstvima, potpuno obnovljenu“, rekla je Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica, ističući značaj i veliku pomoć fonda za sufinanciranje europskih projekata iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

[caption id="attachment_25621" align="aligncenter" width="900"] Tomislav Ilić, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost[/caption]

Prisutne je pozdravio i Tomislav Ilić, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, rekavši kako je, osim energetske učinkovitosti, ovo velika prilika da se obnove svi ratni ožiljci zaželjevši svima puno uspjeha u provođenju projekta dok je Vedran Neferović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije, rekao kako je Županija u segmentu energetske obnove zdravstva i školstva pokazala odgovornost i brigu da se standardi visoko drže na dobrobit građana Pakraca i županije.

[caption id="attachment_25622" align="aligncenter" width="900"] Vedran Neferović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije[/caption]

„Ako se negdje mogu vidjeti rezultati natječaja energetske učinkovitosti, onda je to u Pakracu. Zbrajajući, zajedno s projektom bolnice, uloženo je više od 70 milijuna kuna energetski utrošenih sredstava europskih fondova na pakračkom području. Uz te brojke značajna je uloga fonda za sufinanciranje europskih projekata koji dolazi iz državnog proračuna, a nalazi se u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja, što je olakotna okolnost jer smanjuje na prihvatljiv minimum obvezu sufinanciranja korisnika europskog projekta“, istaknuo je Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dodavši kako je na današnji dan 109 posto iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. objavljeno kroz natječaje te ponuđeno korisnicima najavljujući ih još do kraja sljedeće godine.

[caption id="attachment_25623" align="aligncenter" width="900"] Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije[/caption]

Završetak radova na energetskoj obnovi pakračke bolnice očekuje se do kraja prosinca 2020. godine, a krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je siječanj 2021. godine.