U sklopu projekta „Put baštine – od Trapista do Graničara“ („Heritage route-from Trappists to Border guards“) financiranog iz programa INTERREG IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina - Montenegro u Lipiku, Garešnici i Banja Luci održane su “Putujuće izložbe“. Izložbe o povijesti Caritasa Banja Luke te gradova Garešnice i Lipika, kojima su ujedno partneri u navedenom projektu, prezentirali dio kulturne baštine svojih gradova.

Caritas Biskupije Banja Luka postavio je dio izložbe koji prikazuje djelić povijesti monaškog reda Trapista i njihov utjecaj na ekonomski razvoj Banja Luke.

Projektni tim Lipika prezentirao je bogatu povijest grada koja je prikazana i u crkvenom tornju Sv. Franje Asiškog u Lipiku pod nazivom „7 (povijesnih) postaja do nebesa“, grad Garešnica prikazala je svoju Etnografsku zbirku, uređenu upravo u okviru ovog projekta. Zbirka predmeta vezana je uz tradicijski način života Garešnice i okolice prve polovice 20-og stoljeća.

Podsjetimo, tijekom dvogodišnje provedbe projekta, koja je započela 01.06.2017., a završava 31.05.2019., Grad Lipik, Garešnica i Caritas Banja Luka potiču razvoj turističke infrastrukture.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5,4 milijuna kuna (706.517,08 €), a sufinanciran je u iznosu 85% (600.539,51€) iz IPA II komponente strukturnih fondova Europske unije.

Danim sredstva omogućiti će se uspostava prekograničnog turističkog puta od 116 km, od Banja Luke preko Lipika do Garešnice, sve u cilju očuvanja, obnove i uređenja značajnih elementa kulturne, povijesne i  prirodne baštine.

Prilika je to za novi iskorak navedenih gradova, u smislu prepoznatljivih kontinentalnih turističkih destinacija, ne samo za buduće turiste, nego i za stanovništvo.

Više informacija o samom projektu, kao i o projektnim aktivnostima možete saznati sa službenoj stranici projekta www.heritageroute.eu kao i na facebook stranici „Heritage route-from Trappists to Border guards“.