Jubilarni 10. po redu sajam Slavonski banovac koji će u Pakracu biti održan 20. listopada, prema najavama organizatora, Grada Pakraca, biti će najsadržajniji do sada.

Dokazuje to vrlo bogata i raznolika gastronomska i ugostiteljska ponuda, zabavni sadržaji, tradicionalni Grahfest – natjecanje u kuhanju graha, zatim večernji koncert „Gazda“, ali i dašak povijesti kroz cjelodnevni srednjevjekovni program, kutak za djecu i mlade, izložbeno – prodajne štandove i ostale sadržaje.

Sajam starta već od 10 sati degustacijom, prodajom i promocijom proizvoda na prigodnim štandovima, a zainteresirani izlagači mogu se prijaviti u Turističku zajednicu Grada Pakraca na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili informacije dobiti na 098/436-176. Iz TZ Grada Pakraca zainteresirane pozivaju da se požure jer broj mjesta je ograničen, a interes već sada prilično velik.

Predstavljanje obrtničke brošure

Ova godina je za Pakrac značajna i stoga što pakrački obrtnici slave 200 godina službenog i organiziranog bavljenja obrtom na ovom području. Tom prigodom je Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika tiskalo prigodnu brošuru „200 godina stvaranja i zajedništva“ koja će biti prezentirana u gradskoj vijećnici kurije Janković s početkom u 11 sati.

Grahfest

Svečano otvaranje sajma najavljeno je za 13 sati, a u 15 sati započinje Grahfest -  natjecanje u kuhanju graha. Zahvaljujući Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika, i ove godine se na Grahfestu, uz natjecatelje iz cijele Slavonije, očekuju i obrtnici iz cijele Hrvatske, a za sada su svoj dolazak potvrdili obrtnici iz Kaštela, Trogira, Splita, Rijeke, Vrbovskog, Karlovca, Slunja, Vukovara…

Srednjevjekovni program

Posebnost ovogodišnjeg sajma biti će i srednjevjekovni program koji će biti organiziran na prostoru parka na Trgu bana J. Jelačića. Tijekom cijelog dana prigodno kostimirani glumci će održati prikaze i predstavljanja srednjevjekovne opreme i oružja, poučavati će mačevanje i borilačke vještine, tijekom popodneva će biti organiziran i streličarski turnir, a zahvaljujući Povijesnom društvu Pakrac – Lipik čak će se za ovu prigodu izgraditi srednjevjekovna krčma u kojoj će se kuhati prava srednjevjekovna jela! Središnji događaj je bitka za kovnicu novca koja je najavljena u 18 sati, a srednjevjekovni program će biti realiziran zahvaljujući Redu vitezova Ružica grada iz Orahovice, Viteškom redu Svetog Nikole iz Varaždina te po prvi puta domaćim vitezovima Slavonskog banovca.

Koncert „Gazda“

Nakon proglašenja pobjednika Grahfesta koje je planirano za 20 sati, posjetitelji će se moći zabaviti uz besplatan koncert Tamburaškog sastava „Gazde“ koji je najavljen za 21 sat.

Turistički vlak iz Zagreba

Uz sve navedeno, treba dodati da će tijekom cijelog dana u dvorištu kurije Janković biti instaliran kutak za djecu i mlade s raznim radionicama, ali i neizostavnim luna parkom. Ulicama Pakraca će ordinirati kočije te turistički vlakić, a samo za ovu prigodu će iz Zagreba voziti i turistički vlak koji sa zagrebačkog glavnog kolodvora kreće u 10:45 sati i u Pakracu je oko 13 sati. Planirani povratak iz Pakraca za Zagreb je u 22:15 sati, a cijena povratne karte je simboličnih 10 kuna.