Izvješće čelnih ljudi o radu Komunalca, Voda Lipik te Vatrogasne zajednice Pakrac- Lipik u prošloj godini pakrački gradski vijećnici usvojili su s više ili manje pohvala na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac. Također su vijećnici bez ikakvih pitanja izdali suglasnosti na izgradnju sustava vodoopskrbe sjeverozapadnog područja Grada, na uređenje Trga bana Josipa Jelačića kao i  na izgradnju zgrade za potrebe rada udruga  MO Prekopakra.

U trosatnoj sjednici koja je protekla bez konfliktnih rasprava i stranačkih prepucavanja pokrenut je postupak stipendiranja pakračkih srednjoškolaca, usvojeno je i više tehničkih točaka, a na doradu je jedino vraćen Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu u Dječjem vrtiću „Maslačak“.

Govoreći o radu u prošloj godini direktor Komunalca Zdravko Vostri istaknuo je da je uz prihode na razini 2014. ostvarenu dobit od 107.000 kuna. U poslovanju Komunalca u ovoj godini osjetit će se to što Komunalac više ne održava 18 groblja na području Grada Lipika što će umanjiti prihod za oko 350.000 kuna. Otpuštanja dva radnika koji su radili na tim poslovima nije bilo, već su angažirani na drugim poslovima za treća lica.

U raspravi Miroslav Ivančić (HDZ) je pohvalio činjenicu da nije bilo poskupljenja usluga mada je istaknuo da je kod nekih poslova, kao što je odvožnja smeća, potrebno podići kvalitetu.

Sporna održavanja groblja

Nikola Ivanović (DPS) je izrazito nezadovoljan načinom kako se održava pravoslavno groblje na Gavrinici što je prigovor koji ponavlja već treću godinu. Vlasnici tamošnjih grobova godišnje uplaćuju za održavanje groblja 80.000 kuna što se ne vidi. Po Ivanoviću dio groblja se ne kosi, ograda je propala, nema dovoljno kanti za smeće, čempresi se ne orezuju. Stanje ne dolikuje groblju, izričit je bio vijećnik koji je glasovao protiv ovog izvješća, što je bio jedini takav slučaj na cijeloj ovoj sjednici.

Odgovarajući Vostri je istaknuo da od 2500 grobnih mjesta održavanje plaća oko tisuću što je tih 80.0000 kuna. Lani je groblje pokošeno 8 puta, ove godine već tri. Idući tjedan na novom dijelu groblja će započeti popločavanje staze u dužini od 60 metara i širini dva metra. Za neke zahvate nije nadležan jer Komunalac nije vlasnik groblja nego njima upravlja, kaže Vostri na što mu je Ivanović odgovorio neka za takve dozvole osnuje  vijeće groblja što mu nalaže i zakon.

Na Gavrinici je problem što čempresa ima, a na Rimokatoličkom groblju što ih nema što je potencirao nezavisni vijećnik Damir Špančić apelirajući na Vostrija da pod hitno zasadi nešto od zelenila na ovom groblju. Drugi njegov prijedlog o postavljanju blagajne negdje u središtu grada Vostri je odbacio jer uz sve oblike bezgotovinske naplate za to nema potrebe niti opravdanje za dodatni takav trošak.

Neven Garača (SDP) je naglasio monopolski položaj koji Komunalac ima na tržištu. On podržava da zaposlenici Komunalca imaju dobru plaću, regres, božićnicu, putne troškove, ali građani traže i bolji rad.

Prava rasprava se razvila nakon pitanja predsjednika Vijeća Zorana Krejčija (SDP ) hoće li u nastavku odvajanja Lipik uzeti Komunalcu još neke poslove poput upravljanja stambenim zgradama, te zašto je u Fondu za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša prošlo 11 lipičkih stambenih zgrada za obnovu, a samo dvije pakračke.

Vostri: U Pakracu zakazala gradska uprava

gradsko vijece (3)

Odgovarajući na ovo pitanje-prigovor za obnovu stambenih zgrada Vostri je naglasio da je od 52 zgrade koje je na ovom natječaju Fond izabrao za obnovu u cijeloj Hrvatskoj,  13 je na upravljanju kod Komunalca.  Godine 2011. Grad Lipik je riješio sredstvima Ministarstva pravosuđa imovinska stanja, sredio gruntovne knjige  na svim svojim stambenim zgradama i time u startu bio u velikoj prednosti nad Pakracom. U Pakracu neke zgrade, primjerice  u Hebrangovoj 1 i 3 nisu administrativno niti postojale i trebalo je odraditi kompletan taj pravni postupak. Lani u listopadu napokon je kandidirano 18 zgrada za projektiranje, nakon toga i 4 za izvođenje od čega su dvije prošle. Za ostalih 14 za projektiranje još nema iz Fonda odgovor  niti da su prošle niti da nisu.

Govoreći o tome problemu Vostri je istakao da je gradska uprava Lipika bila na tom poslu angažiranija, kao i predstavnici stanara koji su se u Pakracu angažirali samo u 3 ili 4 zgrade, a dodatno je angažirana i njihova Razvojna agencija „Lira“.

Odgovarajući na prvo pitanje Vostri je naglasio da je za odvajanje održavanja lipičkih groblja iz Komunalca pročitao u lokalnom mediju pri čemu nitko iz Lipika nije pitao za sudbinu zaposlenika.

Gradonačelnica Anamarija  Blažević je pokušala smiriti duhove pozivom da se u rješavanje  komunalne problematike, naročito groblja, moramo svi više angažirati što je i bio kraj ove rasprave koja je potrošila trećinu trosatne sjednice.

Puno manje pitanja i rasprave je izazvalo izvješće Marijana Pierobona, direktora  Vode Lipik. I ovdje se u raspravi dominirali pakračko-lipički odnosi jer je direktor kao problem istaknuo da tvrtka nema prostora za rad. Prihvatljiv prostor uz adekvatnu cijenu je pronađen, ali je lipički predstavnik u Skupštini Društva uskratio suglasnost pa je kupovina stopirana. Zašto, jasno nije odgovoreno, ali se dalo zaključiti da je problem što je zgrada na području Pakraca.

Osim za rad Pierobon je dobio i pohvale za način prezentacije izvješća, te za obnovu česme. Inače Vode Lipik su lani uzorkovale više od 800 uzoraka vode, od čega više od 300 Zavod za javno zdravstvo i svi su bili ispravni.

Špančić predlaže Sanadera za nagradu Grada

Anamarija

Lanjska godina je bila izuzetno mirna za Vatrogasnu zajednicu Pakrac-Lipik. Vatrogasci ovog područja imali su 51 protupožarnu intervenciju. Broj obučenih vatrogasaca je porastao, održavaju se natjecanja, četiri ekipe idu na državno, dobra je suradnja s obadvije lokalne samouprave, financiranje je redovito, a suradnja s Tirolom koji uveliko oprema naše vatrogasce vozilima i drugom opremom je nastavljena, rekao je Zlatko Zerdin, tajnik Vatrogasne zajednice podnoseći izvješće o radu u prošloj godini.

Osim pohvala za rad u raspravi je bila tek nešto drugačija i interesantnija Špančićeva izjava koji je u svom stilu uobičajeno pokušavao izvagati pojedinačne doprinose ne zanemarujući pri tom sebe pa je predložio Zerdinu da Vatrogasna zajednica za uspostavu suradnje s Tirolom iduće godine za nagradu Grada predloži Ivu Sanadera.

Grad Pakrac će od iduće školske godine stipendirati pakračke srednjoškolce koji se školuju u Pakracu za trogodišnje obrtnička zanimanja. Koliko i s koliko novaca utvrdit će gradonačelnica .

U ostatku sjednice usvojeno je više tehničkih odluka, a rijetka situacija je nastala kod usvajanja Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Maslačak koji je toj ustanovi vraćen na doradu jer su Mihajla Pavković (SDP) i Neven  Garača ustvrdili da je  sistematizacija radnih mjesta djelom napravljena mimo zakonskih odredbi i logike suvremenog poslovanja.