Planira li Grad ući u projekte izgradnje bazena, skijaške staze ili teniskih igrališta  pitanje je koje je bilo inspirirano prema  nedavnoj anketi našeg portala, u kojoj je fazi uređivanje glavnog trga i koliko je dosad potrošeno sredstva za tu namjenu bile su povod da Mihajla Pavković  (SDP) od gradonačelnice Anamarije Blažević zatraži dodatna pojašnjenja. Blažević je objasnila kako za izgradnju teniskog igrališta Grad pregovara s Udrugom mladih Mali most, kako njegova realizacija ne iziskuje velike troškove te kako će Grad simbolično financirati taj projekt koji mladi redovito prijavljuju na natječaje, o projektu bazena Blažević je bilo teško govoriti budući da u to vrijeme nije bila zamjenica gradonačelnika, a za skijališnu stazu je izdana građevinska dozvola. Projekt uređenja trga Grad planira prijaviti na Mjeru 7 Programa ruralnog razvoja te zbog toga intenzivno radi na izdavanju građevinske dozvole, a slijedi i darovanje zemljišta pokraj zgrade gradske uprave koja je trenutno u vlasništvu Bolnice. To je potvrdila i Marija Čar, rekavši kako je uz idejni projekt, podnijet zahtjev za lokacijsku dozvolu, paralelno se radi glavni projekt parkirališta iza upravne zgrade, a dosad je potrošeno oko 50.000 kuna za izradu idejnog projekta i geodetskih usluga.

aktualni 2

Franjo Lucić je u svom obraćanju na izborima za predsjednika županijskog HDZ-a za svoj četverogodišnji mandat koji se odnosio na kapitalne planove, a posebno izgradnju akumulacije u Kamenskoj,  nigdje nije spomenuo Pakrac i Lipik kako su neki mediji prenijeli, stoga je predsjednika Zorana Krejčija zanimalo dovodi li se u pitanje izgradnja akumulacije Šumetlica. Blažević je te navode demantirala rekavši kako je projekt Šumetlice u poodmakloj fazi te kako izgradnja akumulacije u Kamenskoj neće stopirati ovaj značajan pakrački projekt. Krejči je, ponukan nedavnim objavama o modernizaciji 11 lipičkih zgrada, konstatirao kako je Pakrac tu priliku propustio te kako je bivšem gradonačelniku predlagao da se imenuje osoba iz Poduzetničkog centra ili Grada koja će biti na pomoći pakračkom Komunalcu u prikupljanju dokumentacije, upitavši gradonačelnicu planira li Vlada i dalje nastaviti s projektom obnove višestambenih zgrada te koji će biti postotak sufinanciranja.

Blažević je rekla kako natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još nije raspisan, uputila pohvale Lipiku, no kako Pakrac još uvijek ima poteškoća oko imovinsko - pravnih odnosa zemljišta na kojima se nalaze zgrade. Budući da je jedna od točaka dnevnog reda bilo i izvješće o radu Komunalca, to pitanje je bilo i upućeno direktoru Zdravku Vostriju. Marija Čar potvrdila je kako su održani sastanci s direktorom Vostrijem te kako je pomoć u prikupljanju dokumentacije nuđena, ali rečeno je kako Komunalac ima dovoljno kadrova, a postavljeno pitanje ne bi trebalo biti za gradsku upravu.

Nenada Peića (HDZ) zanimalo je kada će se renovirati dječje igralište na Kalvariji, na što je Blažević odgovorila kako se trenutno uređuje dječje igralište u naselju „Jug“ te će kako će doći na red i dječje igralište pod Kalvarijom, međutim za temeljitu obnovu igrališta potrebno je između 80.000 i 120.000 kuna, a takav projekt u suradnji s pakračkom osnovnom školom i Udrugom slijepih redovito prijavljuju na natječaje.

U planu razvoja bivši gradonačelnik spominjao je rekonstrukciju ceste Pakrac  - Novska, a iz medija se saznaje da se planira izlaz na auto cestu drugim putem, pa je Nevena Garaču (SDP) zanimalo otkud takav zaokret u planovima, a pošto Pakrac zauzima osmo mjesto u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava hoće li buduća koja će se koristiti imati veći razvojni učinak. Blažević je rekla kako se radi idejni projekt u kojem bi se spajanje s auto cestom išlo preko Korita do Lipovljana što iziskuje manje financijskih sredstava, što je po procjenama stručnjaka brže, jeftinije i sigurnije rješenje te smatra kako svaki projekt ima razvojni učinak jer postoje pokazatelji koji moraju biti zadovoljeni da bi projekt uopće prošao na natječaju. Nezavisni Damir Špančić tražio je konkretniju informaciju o cesti D5 odnosno postoji li mogućnost da se ona ponovo uvrsti u strategiju prometnog razvoja. Blažević je dodala kako su ukazali na važnost tog europskog koridora i povezanosti  pomoćniku ministra prometa koji se složio da se ona uvrsti u strategiju.

O neuređenosti zelenih otoka te kada će početi javni radovi upitala je Anita Skalnik (HDZ), na što je Blažević odgovorila kako je Grad raspisao natječaj za dvije osobe na određeno kako bi bili pomoć djelatnicima vlastitog pogona, a početkom ožujka je u Zavod za zapošljavanje poslan zahtjev za 15 osoba potrebnih u javnim radovima, no do danas još nemaju informaciju kada će početi s radovima, a trenutno na sadnji cvijeća u gradu rade korisnici zajamčene minimalne novčane naknade.

Nezavisni Damir Špančić upozorio je na neuređeno igralište i opasnost od srušene bandere na cesti od gornjeg dijela Prekopakre prema Majuru te da se na tom dijelu na postojeće bandere postavi nekoliko rasvjetnih tijela. Blažević je obećala kako će razgovarati sa stručnim službama te pisano odgovoriti vijećniku.

Ima li naznaka da će se Pakrac uvrstiti u Fond za obnovu malih gradova stradalih u ratu iz kojeg je nepravedno izbačen te planira li se podignuti spomen obilježje poginulim braniteljima zanimalo je Miroslava Ivančića (HDZ). Postoje najave da će Pakrac i Lipik zajednički moći participirati u Fondu, no više informacija bit će dostupne na jesen, a Grad planira obilježiti mjesto za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu u sklopu uređenju trga na površini pokraj zgrade općine, rekla je Blažević. Začetnica tog idejnog projekta je Marija Čar dodavši  kako je spomen obilježje spoj pakračke tradicije i Domovinskog rata koji su prihvatili članovi braniteljskih udruga našeg područja, a da se koncept idejnog rješenja može uputiti vijećnicima. Zamišljen je kao oblik starog grada sa sedam kula gdje će u sredini biti ispisana imena poginulih branitelja.

Nikola Ivanović (DPS) uputio je apel svim sugrađanima čija je imovina srušena, a kojim je Grad podnio zahtjeve za uklanjanje ruševina, da je njihova imovina obaveza te da o svom trošku pokušaju ukloniti ruševine konstatirajući kako je svima u interesu da se napokon uklone sporne građevine koje narušavaju izgled grada. Blažević je odgovorila kako apele upućuju već mjesecima te onaj tko je čuo taj je i reagirao, a dogovor se uvijek može postići, međutim kako je krajnje vrijeme da se držimo zakona koji izričito govori na koji način se ruševine mogu ukloniti.

Ima li novih informacija o samostalnosti pakračke bolnice budući da su upravljačka prava vraćena Županiji upitao je Alen Dumančić (SDP). Blažević je rekla kako će 29. lipnja imati sastanak u Ministarstvu zdravlja kada će imati konkretnije informacije.

Dragan Marin (SDP) pitao je da li Grad kroz svoje službe ili kontaktu s drugima prati odlazak stanovništva s našeg područja što je važno za strategiju razvoja grada, na što je Blažević rekla kako vođenje takve evidencije nije u nadležnosti gradske uprave, ali u suradnji s drugima interesiraju se o broju odljeva stanovništva, no istaknula je kako taj broj nije toliko drastičan kako se čini složivši se kako moraju poduzeti sve mjere kako bi odljev stao.