krejči

Predstavnici pakračkog ogranka Socijaldemokratske partije Hrvatske danas su na gradskoj šetnici i tržnici dijeljenjem promotivnih materijala predstavili stranačku politiku „Besplatni vrtići – bez financijske participacije roditelja“.

„Ukupan trošak takve mjere za državni proračun iznosio bi oko 300 milijuna eura ili 1 posto proračuna i s obzirom na današnje prihode potpuno je ostvarivo“, rekao je predsjednik ogranka Zoran Krejči. Ideja je da se država uključi u financiranje vrtića, ali da upravljanje i dalje ostane na lokalnoj zajednici koja najbolje poznaje i prepoznaje potrebe svoje sredine. Država bi godišnje utvrđivala prosječnu ekonomsku cijenu vrtića (danas bi to iznosilo otprilike 350 eura po djetetu) i od toga preuzela pola iznosa, odnosno oko 175 eura po djetetu, čime bi prestala potreba za daljnjom participacijom roditelja u javnim vrtićima, pojašnjavaju iz SDP-a.

„Svjesni smo problema nedostatka mjesta u vrtićima, ali izgradnja novih i proširenje postojećih kapaciteta vrtića je dugotrajan proces i na tome treba početi raditi odmah. Suočeni smo i s manjkom odgojitelja, koje zasigurno treba stimulirati, no ovom mjerom moglo bi se osigurati novca za povećanje plaća odgojitelja i njihovo usklađivanje sa zakonom“, zaključuje Krejči i dodaje da je ulaganje u djecu jedina prava demografska mjera.