Neuobičajeno, ali samo četiri vijećnika su sinoć na sjednici Gradskog vijeća Pakrac propitivali izvršnu vlast u „Aktualnom satu“.

Otvorila ga je Mihajla Pavković (SDP) pitanjem je li Grad sudjelovao u obnovi bivše zgrade komiteta u koji je prošli mjesec preselio sud. Vijećnicu je interesiralo i je li se u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sprema nastavak akcije obnove pročelja stambenih zgrada.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je rekla da otkada je ona u izvršnoj gradskoj vlasti, od 2013. godine, Grad nije sudjelovao u financiranju obnove, a za ranije razdoblje će provjeriti i odgovoriti pismeno. Što se tiče Fonda, gradonačelnica nema drugih informacija osim onih koji se pojavljuju u medijima i na stranicama Fonda.

Dr. Kristina Milek (HDZ) konstatacijom da se izgradnjom trga, a posebice Ulice hrvatskih velikana, mijenja prometna slika naročito u pogledu parkiranja pa se njeno pitanje odnosilo na buduću regulaciju prometa.

Gradonačelnica je rekla da je stoga angažiran Prometni fakultet iz Zagreba. Oni su prezentirali do sada učinjeno iz čega se vidi da su detaljno snimili promet, njegovu frekventnost kada je u pitanju parkiranje i da će ponuditi stručna rješenje o kojima će se prije končanog usvajanja raspraviti na Vijeću, ali i na sva tri pakračka mjesna odbora.

Dragana Marina (SDP) je interesiralo može li Grad stimulirati vlasnike ruševnih i derutnih kuća na ulazu u središte  Pakraca u  obnovi i uređenju pročelja kao što to radi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Njegovo drugo pitanje odnosilo se na prihod od naknade za šume u gradskom proračunu koji je u ovoj godini znatno porastao, a u istim iznosima je planiran i za iduću godinu što nagovješćuje i isti intenzitet sječe što građanima nije drago.

Odgovarajući na prvo pitanje gradonačelnica je rekla da je unazad tri godine uklonjeno oko 200 ruševina i razgovori u Ministarstvu obrane traju u pogledu nastavka rušenja, uglavnom po selima, a što se tiče njihove obnove, kako je u pitanu privatna imovina je sporno gradsko financiranje, a bio bi i preveliki financijski teret za proračun, ali se može pomoći u pripremi dokumentacije za Fond.

Povećani prihod od naknade za korištenje šuma su posljedica toga što je stopa naknade s tri podignuta na pet posto.

Na tragu Marinovog pitanja i Zoran Krejči (SDP) je pitao koliko je koštalo „sakrivanje ruševnosti“ robne kuće i mogu li i drugi privatni vlasnici očekivati takvu pomoć, te u kojoj je fazi obnova zgrade bivše psihijatrije.

„Oblačenje“ robne kuće je koštalo oko 30.000 kuna i obavljeno je temeljom ugovora s vlasnikom, bjelovarskim PPK-om, kojim je omogućeno na tom pročelju oglašavanje te je pozvala poduzetnike koji imaju potrebu za isticanjem svojih reklamnih poruka da se jave u gradsku upravu. Obnova zgrada psihijatrije je u fazi ishodovanja građevinske dozvole.