Prihodi proračuna Grada Pakraca u 2020. godini planirani su u iznosu od 43,4 milijuna što je za 38 posto više nego što su ostvareni lani, a za pet posto više nego što su predviđeni za ovu godinu. Rashodi su čak planirani u iznosu za skoro milijun i pol kuna više, a razlika će biti pokrivena iz dijela nepotrošenih prihoda iz ove godina, zaključak je sinoćnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac.

Obrazlažući ovako planirane prihode i rashode gradske kase Vinko Pečanić, voditelj Odsjeka za financije i proračun, naglasio je da je planirano povećanje prihoda i rashoda proračuna  u znatnoj mjeri uvjetovano promjenom načina financiranja jedinica lokalne samouprave temeljem novog zakona koji se konkretno odražava povećanjem prihoda kroz mehanizam
fiskalnog izravnanja kojim se novac iz državnog preljeva u lokalne proračune. Bitno povećanje planiranih prihoda se također zasniva i na osnovi pomoći iz opće države te fondova Europske unije, ali i na stabilnoj fazi ekonomskog ciklusa.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je uobičajeno ocijenila svoj prijedlog proračuna kao realan, razvojan i socijalan. Osim  građevinskih projekata on prati sport, kulturu, vatrogastvo i sve ostale aktivnosti koje djeluju na području Grada poštujući pri tom ravnomjernost na cijelom području, a sve to je moguće uslijed financijske sigurnosti i stabilnosti koju pruža sadašnji zakonodavni okvir.

U ime kluba vijećnika HDZ-a dr. Kristina Milek je proračun ocijenila realnim i ujednačenim pri čemu pokazuje da Grad brine o svojim sugrađanima i misli na njihovu budućnost.

SDP protiv proračuna

U ime kluba SDP-a Dragan Marin je rekao da oni neće glasovati za ovakav prijedlog, a osnovni razlog je što ponovo nije došlo do smanjivanja ili ukidanja prireza, dok im je sve ostalo prihvatljivo.

Odgovarajući na ovu primjedbu gradonačelnica je rekla da su o tome razmišljali „da i mi malo budemo populisti, što inače ne radimo“. Ipak odustalo se jer smanjenje prireza automatski znači i smanjenje sredstava koji dolaze iz državnog proračuna pa je ukupan gubitak prevelik. Ona je objasnila da se ne oporezuju mjesečni prihodi ispod 3.800 kuna što je i granica za prirez, a većina ljudi u našem kraju nema toliku plaću i ne plaćaju prirez. Oni koji pak imaju veću plaću, nije im veliko opterećenje prirez jer je on 10 posto od ukupnog poreza i onaj tko plaća prirez od sto kuna mjesečno ima plaću skoro 9000 kuna.

U raspravi je još Mirsada Popović Damjanović (SDSS) najavila prihvaćanje proračuna jer je u njemu prisutan razvoj komunalne infrastrukture što je važno manjinskoj zajednici. Tako je proračun za iduću godinu prihvaćen (dvoje vijećnika odsutno) s 9 HDZ-ovih glasova, jednim SDSS-a, nezavisni Vjeko Anušić je bio suzdržan, a tri SDP-ova vijećnika protiv.

Prije proračuna za iduću godinu vijećnici su rebalansom „poravnali“ prihode i rashode u ovoj godini bazirani na stanju od 25. studenog, odnosno očekivanjima u prosincu. Kako je objasnio Pečanić umjesto ranije planiranih 42,2 milijuna kuna, nova predviđanja se smanjuju za 1,06 milijuna ili 2,5 posto manje. Blažević je pojasnila da su pri tom „izvorni prihodi veći od plana, a ostvarenih 21 milijun je ozbiljna stavka za planiranje i nikada nije bila veća, što nam daje pravo na velike planove poput projekta na psihijatriji, ali i omogućuje poduzimanje raznih mjera kojima se ubrani prihodi mogu djelomično vratiti građanima.“

Klub HDZ-a je uobičajeno pohvalio gradonačelničin prijedlog, a SDP je uz najavu prihvaćanja proračuna zatražio i pojašnjenje zašto nisu na prihodovnoj strani realizirane planirane pojedine stavke iz raznih ministarstava i fondova (oko 5,8 milijuna kuna), ali i na rashodovnoj poput obnove stare kuglane, planirane investicije u poduzetničku zonu, vodoopskrbu, aglomeraciju i seoske domove.

Dio projekata prebačen za iduću godinu

Gradonačelnica je odgovorila da se od tih projekata nije odustalo, ali su prebačeni na iduću godinu jer se neki od njih, kao aglomeracija, nisu počeli provoditi, ili nisu u adekvatnom stupnju gotovosti (sportska dvorana), ili su natječaji na kojima su kandidirali pojedine projekte  još u tijeku, a prijava je uvjetovana prisutnošću te stavke u gradskom proračunu pri čemu uvijek postoji mogućnost da se na nekim od natječaja ne prođe.

Moniki Lucić Fider novi mandat

Rebalans proračuna za ovu godinu je prihvaćen jednoglasno kao i svi ostali zaključci (osim već spomenutog proračuna 2020.) što ne znači da nije bilo interesantnih rasprava posebice tamo gdje se nisu očekivale kao što je imenovanje ravnateljice Gradske knjižnice Pakrac. Dosadašnjoj ravnateljici Moniki Lucić Fider ističe mandat, a na natječaj, objavljen u Večernjem listu, javila se samo ona i bez imalo rasprave o njenom dosadašnjem radu   jednoglasno je dobila novi četverogodišnji  mandat. No ovaj reizbor su  SDP-ovi vijećnici iskoristili da povedu raspravu u kojoj su sudjelovali o transparentnosti  Dragan Marin i Neven Garača. Pitali su zašto nisu dobili kompletnu natječajnu dokumentaciju, ne stoga što imaju zamjerke na kandidatkinju nego čisto radi navike za ubuduće. Predsjednik Miroslav Ivančić je podsjetio da je godinama prilikom podnošenja izvješća o radu kandidatkinja dobivala samo pohvale, a dr. Milek da je kompletna natječajna dokumentacija dobivana kada je bilo više kandidata, kao nedavno u vrtiću. Blažević je rekla da je njeno pravo kao gradonačelnice da bira svoje suradnike što ona ovaj put uopće nije koristila i nije sudjelovala u provedbi natječaja nego je sve to propustila pročelniku i povjerenstvu sastavljenom od zaposlenika gradske uprave. Na kraju su svi naglasili da u ovoj raspravi nema nikakve zlobe već da je to sve u cilju što veće transparentnosti u donošenju ovakvih odluka.

Kroz mjere novi novci građanima

Preostale tri odluke, mada životnije i stoga za građane i važnije, usvojene su jednoglasno uz malo konstruktivne rasprave. Tako će se ,zahvaljujući Odluci o mjerama za pomoć pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji, iduće godine iz gradskog proračuna pomoći obiteljima mlađim od 40 godina u rješavanju prvog stambenog pitanja bez obzira je li riječ o stanu ili kući, izgradnji ili adaptaciji, a u odnosu na druge gradove naša je specifična utoliko što, osim vlastitim sugrađanima, ova poticajna sredstva mogu koristiti i sadašnji stanovnici drugih područja ako žele doseliti u Pakrac, pojasnila je Blažević uz napomenu da je za tu mjeru u proračunu predviđeno 250.000 kuna, što ne znači da stavka neće biti povećana ako bude potrebe. Za provođenje i tehničke detalje Odluke uobičajeno je zadužena gradonačelnica i gradska uprava. Oba kluba su podržala  ovu mjeru s primjedbom Dragana Marina da je u provedbi  moglo biti više transparentnosti.

„Papukov“ restoran u zakup

Na ovoj sjednici je dorađena i mjera poticanja poduzetništva pa će uz već ranije uvedene novčane stimulacije za nova zapošljavanja i nabavku osnovnih sredstava u idućoj godini poduzetnici moći dobiti iz proračuna poticaj i za ulaganje u poslovni prostor, što je posljedica same njihove inicijative, rekla je gradonačelnica.

Sami poduzetnici su inicirali i odluku da se raspiše natječaj za zakup poslovnih prostora u  bivšem restoranu DI „Papuk“ koji je od lani u vlasništvu Grada. Pohvalno je, rekla je Blažević, što su upravo poduzetnici iskazali interes za taj prostor koji je Grad prije iznajmljivanja imao u planu doraditi, ali kako interesa ima i za ovakav ići će u natječaj za najam uskoro. Tako će se poduzetnici moći natjecati za dva poslovna prostora: jedan veličine 178 i drugi veličine 261 četvorni metar uz uvjet obavljanja proizvodne djelatnosti, a pojedinosti će biti objavljene na gradskoj web stranici.

Nakon sjednice u vijećnici kurije Janković je održan tradicionalni gradski božićni domjenak koji je okupio čelnike katoličke i pravoslavne crkve, gospodarskog i društvenog života Grada na kojem su gradonačelnica i predsjednik Vijeća zahvalili svima na suradnji koja je rezultirala dobrom godinom.