Predajom kandidacijskih lista završenim preksinoć u ponoć, formalno gledajući, 17 naselja Grada Pakraca već je dobilo svoje mjesne odbore jer je izbornom povjerenstvu stigla tek po jedna kandidacijska lista. Mogućnost izbora imat će jedino stanovnici naselja Kusonje gdje su kandidacijske liste predali i HDZ i SDSS pa će njihovi birači imati kakav takav izbor. Mjesne odbore niti nakon izbora neće dobiti čak 10 naselja (Donja Obrijež, Gornja Šumetlica, Toranj, Brusnik, Kričke, Gornja Obrijež, Grahovljani, Glavica, Cikote i Dereza) jer u njima nije kandidirana niti jedna lista, proizlazi iz objava kandidacijskih lista koje je jučer poslijepodne objavio na internetskim stranicama Grada (pakrac.hr) Tomislav Petrač, predsjednik Izbornog povjerenstva.

U postupku kandidiranja najaktivniji je bio HDZ koji je osim u Kusonjama kandidirao još liste kao jedini u 11 naselja: Badljevina, Kapetanovo Polje, Novi i Stari Majur, Omanovac, sva tri pakračka mjesna odbora, Prekopakra, i Veliki Banovac. SDSS, osim u Kusonju je kandidirao, kao jedini, u još pet naselja: Branešci, Dragović, Kraguj, Ožegovci i Španovica dok je nezavisna lista (također jedina) kandidirana za MO naselja Mali Banovac i Batinjani. Za njihov izbor je dovoljno da 22. prosinca, kada su i predsjednički izbori, izađe i da glas jedan birač tako da se oni već mogu smatrati izabranima.

U odnosu na iste izbore pred četiri godine postupak kandidiranja za ove predstavlja veliki nazadak. Tada su  kandidacijske liste istaknute u svih 28 naselja, a kandidirano je ukupno 32 liste – HDZ 14, SDSS 10 i osam nezavisnih.

Bit će interesantno promatrati tko će, posebice u većim naseljima poput Donje Obriježi, naredne četiri godine sugerirati i zahtijevati u nadležnim službama gradske uprave održavanje njihovih poljskih putova, putnih jaraka i baviti se sličnim  seoskim komunalnim problemima.

Po pitanju izborne problematike, u pakračkom HDZ-u su tijekom prikupljanja potpisa potpore svojoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović skupili 710 potpisa.