Što će biti s ispražnjenom zgradom pakračkog suda pitala je Željka Pejša Božić (HDZ) gradonačelnicu u aktualnom satu sinoćnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac.

Odgovarajući na to pitanje Anamarija Blažević je najprije istaknula „ako je dobijemo na korištenje“ jer je ona u državnom vlasništvu i interes za nju su pokazale i druge institucije pa se čekaju daljnji koraci u koje će biti uključeno i Ministarstvo državne imovine. U tom slučaju i prema sadašnjim razmišljanjima ona bi bila iskorištena za dva izložbena prostora: postav Muzeja vojne i ratne povijesti Marija Tušeka te izložba vrijednih umjetnina dr. Matije Berljaka, kolekcionara koju je voljan pokloniti Pakracu, a njegova poveznica s nama je knjiga o dr. Josipu Pazmanu.

Prazne i derutne pakračke zgrade su bile sinoć predmet interesa i drugih vijećnika. Mihajlu Pavković (SDP) je interesirala sudbina dvorca baruna Trenka (bivša gimnazija) na što je gradonačelnica odgovorila da je osnovni problem u kompliciranoj vlasničkoj strukturi pri čemu je ona sada u vlasništvu Srednje škole Pakrac, ali je već desetak godina prisutan zahtjev za njen povrat Srpskoj pravoslavnoj crkvi i čeka se rješenje tog zahtjeva. Objekt je Gradu interesantan jer su sada u Europskoj uniji bivši dvorci in, no bez riješenih vlasničkih odnosa nema niti novaca, rekla je gradonačelnica.

Stara bolnica za pet do sedam godina

U sklopu rasprave o višoj fizioterapeutskoj školi dotaknuta je i tema obnove zgrade bivše bolnice koja bi između ostalog trebala biti i njen dom jer sadašnji objekt bivše pedagoške akademije nije dovoljan. No kako je rekla gradonačelnica upravo prošlog tjedna su odobrena prva sredstva za izradu projektne dokumentacije njene obnove što će potrajati. Koliko, teško je reći, ali realno pet do sedam godina.

Zoran Krejči (SDP) se sjetio nedovršenog objekta u Prekopakri, prvobitno namijenjenog za starački dom kojim bi upravljao GD HCK Pakrac gdje već godinama nema pomaka, na što je gradonačelnica rekla da je problem što je u Europskoj uniji u pogledu socijalne politike došlo do trenda deinstitualizacije te se traže drugi načini za financiranje njenog završetka. Vlado Eck (HDZ) i Neven Garača (SDP) su svaki u svojoj raspravi upozorili na nedostatke pakračkog poslovanja Hrvatske pošte: Eck na činjenicu da prijepodne u njoj radi samo jedan šalter, a Garača na to da HPB u Pakracu nema vlastiti bankomat što je problem umirovljenicima koji nerijetko primaju mirovinu preko te banke. S razine Grada će na to biti upozorene Hrvatska pošta.

Sašu Hejtmaneka (HDZ) je zbunila činjenica da je u pisanom odgovoru Voda Lipik o stanju izgradnje kanalizacije u Badljevini, koje je postavio na prošloj sjednici, dobio popis radova koje još treba završiti, a prošlog tjedna je u Pakračkom listu u intervju s Davorom Novincem, čelnikom Hrvatskih voda Daruvar, pročitao da je kanalizacija dovršena te je pitao Mariju Čar, voditeljicu nadležne službe u gradskoj upravi, što je točno. Kako to pitanje nije u njenoj nadležnosti odgovor će dobiti pismeno dok ga ona dobije od te dvije institucije.

Zoran Hofman (HDZ) je prenio zahtjeve stanovnika Ulice radničkih sindikata (na Pilani) da se na kolnike postave usporivači prometa, a Mihajla Pavković da se na ulaz u Ulicu braće Radića postavi oznaka da se u njoj kreću slijepe osobe. U oba slučaja gradska uprava će provjeriti što o tome kažu prometni propisi. Dragan Marin (SDP), uz ogradu da nema ništa protiv imenovane osobe, pitao je zašto je na prvom natječaju za tajnika Gradske sportske zajednice tražena VSS, a na nedavnom SSS i znači li to da se odustalo od prvobitne namjere da se održavaju i grade sportski objekti kroz sredstva EU? Gradonačelnica je rekla da je to izbor sportaša, ali Grad priprema novom način upravljanja sportskim objektima.

Zoran Krejči je ponovo upozorio na negativna migracijska kretanja temeljena na procjenama od prošloga mjeseca Državnog zavoda za statistiku gdje je Grad Pakrac među jedinicama lokalne samouprave u razdoblju 2013-2017. bio s gubitkom od 12 posto stanovnika na četvrtom mjestu u RH. Gradonačelnica je rekla da je po njoj to odraz administrativnog  rješavanja pitanja prebivališta, ali će dati pisani odgovor nakon što dobije od policije podatke o odseljavanju i doseljavanju.