banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Od iduće godine pakrački gradski proračun, kao i njegovi korisnici (dječji vrtić, knjižnica, muzej), poslovat će preko jedinstvenog računa, takozvane gradske riznice, a osim na predsjedničke izbore, Pakračani će istog dana na biralištima glasovati i za nove sazive mjesnih odbora, najvažnije su odluke sinoćnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac. Pored toga vijećnici su ocijenili i prihvatili izvješće o radu Dječjeg vrtića Maslačak kao i Osnovne glazbene škole Pakrac za prošlu pedagošku godinu, kao i program rada za narednu godinu, vrtića, knjižnice i gradskog muzeja te donijeli niz tehničkih odluka kojim se regulira ustrojstvo i rad upravnog odijela, vlastitog komunalnog pogona i slično.

Do riznice u dva koraka

Riznica je cjelovit sustav u kojem se u skladu sa Zakonom o proračunu obavljaju poslovi koji se odnose na pripremu, izvršenje i konsolidaciju proračuna Grada Pakraca i financijskih planova proračunskih korisnika, proračunsko -  računovodstvo i računovodstvo proračunskih korisnika, te upravljanje platnim prometom proračuna. Temelji se na jedinstvenom računovodstveno-informacijskom sustavu s ciljem racionalizacije, pojasnio je vijećnicima Vinko Pečanić, voditelj Odsjeka za financije i proračun pri gradskoj upravi.

Uspostava sustava riznice provesti će se u dvije faze. U prvoj, tijekom 2020. godine poslovanje u riznici obavljati će se na način da proračunski korisnici imaju jedan račun koji je dio računa proračuna Grada Pakraca preko kojeg naplaćuju vlastite, namjenske i ostale prihode te sami na teret podračuna podmiruju sve obveze koje se financiraju iz tih prihoda. To podrazumijeva da proračunski korisnici moraju najkasnije do 31. prosinca zatvoriti svoje dosadašnje račune te zatečena sredstva prenijeti na novootvorene podračune. U drugoj fazi, od početka  2021. godine poslovanje u riznici obavljat će se na način da se svi prihodi proračuna i proračunskih korisnika uplaćuju na jedinstveni račun riznice i sva plaćanja izvršavaju s tog računa, a podračuni proračunskih korisnika se zatvaraju.

Ponovo pohvalno o ustanovama

Dječji vrtić Maslačak je lani pohađalo 211 djece u 12 odgojnih skupina u matičnoj zgradi i četiri područne pri čemu je osnovna cijena ostala ista, 600 kuna uz povlastice za određene kategorije. Za to je potrošeno 4,16 milijuna od čega je 3,2 osigurano u pakračkom proračunu, najviše za plaće 36-ero zaposlenika. Zahvaljujući projektu „Maslačak ispunjava želje“, financiranom od strane Ministarstva demografije s 2,7 milijuna kuna, osim što su znatno poboljšani materijalni uvjeti rada, zaposlene su i dvije stručne osobe, uvedeni novi odgojno-obrazovni programi i omogućen je cjelodnevni rad vrtića, naglasci su iz izvješća o radu ravnateljice Višnje Klobučar.

U prošloj školskoj godini kroz Osnovnu glazbenu školu Pakrac je prošlo 114 učenika s područja gradova Pakraca  i Lipika iz tri osnovne općeobrazovne škole: Pakrac, Lipik i Poljana te djeca predškolske dobi. Školsku godinu je završilo 88  učenika, a podučavani su glasovir, flauta, harmonika, tambura, gitara, violina, viola, truba i klarinet pri čemu ih je najviše učilo svirati klavir (24) i tamburu (16). Također se izvode programi glazbenog vrtića i početničkog solfeggija, kaže se u izvješću o radu ravnateljice Alfrede Petani Grafina.

Oba izvješća vijećnici su prihvatili jednoglasno uz pohvale za rad, a odgovarajući na pitanje dr. Kristine Milek (HDZ) ravnateljica je rekla da lani nije došlo do pada broja djece u vrtiću.

Jednako tako pohvalno su ocijenjeni i planovi rada za narednu godinu ovih ustanova kao i muzeja u kojime nema nekih posebnih novina pa kao i do sada, uz održavanje redovnog programa, predviđen je cijeli niz događanja kojima se uključuju u različite gradske manifestacije pri čemu je dr. Milek pohvalila međusobnu suradnju pakračkih ustanova,  predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) suradnju s udrugama, a SDP-ovci Dragan Marin i Zoran Krejči istaknuli potrebu daljnjeg njihovog kadrovskog jačanja i više orijentacije na projekte financirane od strane EU. To je bila i prilika gradonačelnici Anamariji Blažević da progovori o arheološkim istraživanjima u koji je uključena i arheologinja pakračkog muzeja za što u Gradu postoji veliki interes i dok se ono ne završi odustalo se od uređenje tog dijela trga koji će biti definiran, ovisno o rezultatima,  nakon završetka ovih istraživanja.

Ulica ženskoj članici obitelji Janković

Kroz izmjenu Odluke o naseljima ozakonjene su neke ranije izmjene, a pravnički je pripremljen teren za izgradnju nove ulice na Gavrinici na prostoru između Komunalca i stadiona pa će tamo svoju ulicu dobiti 104. brigada HV, te Alojzija Janković, jedna od najistaknutijih ženskih pripadnica obitelji Janković, konkretno poznate po pokretanju kazališta u Pakracu još u 19. stoljeću. Dio Ulice Andrije Hebranga, od križanja  s Ulicom hrvatske policije iz Domovinskog rata prema Gavrinici, za sada neasfaltiran, dobila je ime Alojzije Janković, a troškove promjene osobnih dokumenata malobrojnim stanovnicima podmirit će Grad.

Uz Predsjednika/cu RH Pakračani će istoga dana birati i mjesne odbore, a Marin je izrazio nezadovoljstvo što u gradskom izbornom povjerenstvu za te izbore svojim izravnim predstavnicima neće sudjelovati stranke čime je po njemu propuštena prilika da se afirmiraju demokratske vrijednosti i na malim stvarima.

Preostali dio rada ove neobično kratke sjednice (sat i 40 minuta) odnosio se uglavnom na niz tehničkih točaka kojime je sa zakonom usklađen rad i ustrojstvo gradske uprave i pri čemu jedini put na ovoj sjednici nisu svi vijećnici bili „za“ jer  je Neven Garača (SDP) bio mišljenja da ustrojbeni akti gradskog komunalnog pogona mogu biti i kvalitetniji te se suzdržao od njihovog usvajanja.

Vijećnici su i popravili akte o odvoženju komunalnog otpada, ali to za sada ne znači i poskupljenje ove usluge Komunalca što je slučaj posljednjih mjeseci u mnogim drugim gradovima.

Nakon dugo vremena vijećnici nisu iskoristili svih 60 minuta u aktualnom satu za propitivanje gradonačelnice i gradske uprave.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić