Biračke kutije čekaju 7022 pakračka birača, koliko ih je bilo na biračkom popisu prije desetak dana kada su zaključeni, sutra će moći glasovati na  na 22 biračka mjesta. U odnosu na nekoliko prethodnih izbora (lokalni, parlamentarni…) jedina je razlika što je ukinuto biračko mjesto u Kapetanovom Polju i 40-tak tamošnjih birača upućeno je na glasovanje u susjedne Ploštine. Svi ostali glasuju tamo gdje su glasovali i proteklih godina, uz Ploštine na sedam biračkih mjesta u Pakracu te u Badljevini, Omanovcu, Španovici, Novom i Starom Majuru, Batinjanima, Donjoj Obriježi, Velikom Banovcu, Tornju, Kraguju, Šumetlici, Branešcima i Kusonjima.

Na biračkim mjestima, koja su otvorena od 7 do 19 sati,  radit će birački odbori sastavljeni od desetero članova pri čemu je predsjednik i zamjenik nestranačke osobe imenovane od izbornog povjerenstva, a po četiri člana imenovale su stranke iz saborske većine, odnosno opozicije.

Gradsko izborno povjerenstvo na čijem čelu je uobičajeno Tomislav Petrač cijelog dana će raditi u pakračkoj gradskoj upravi, a u predvorju „općinske“ zgrade dežurat će nadležne službe državne uprave za popis birača gdje će građani koji su svojom ili tuđom greškom „ispali“ sa popisa birača moći će dobiti potvrdu o naknadnom upisu i uz pomoć nje obaviti glasovanje.

Listići koje će na biračkim mjestima dočekati glasača su bijele boje, ogromnih dimenzija 64 puta 43 centimetra. Razlog takve „listurine“ kojeg će birači prije ubacivanja u kutije morati višestruko presaviti je u činjenici da su na njima 33 liste (stranačke, koalicijske ili neovisne)  poslagane abecednim redom njihovog naziva i 396 kandidata (12 na svakoj listi) za Europski parlament poslagani redom po izboru predlagatelja liste.

Birač glasuje zaokruživanjem rednog broja ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li nekog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena (preferencijalni glas). Dakle, ne može se glasati za jednu listu, a preferencijalni glas dati kandidatu s druge liste. U tom slučaju preferencijalni glas je nevažeći, a glas za listu se uvažava. Uvažava se i glasački listić na kojem nije konzumirano preferencijalno glasovanje.

U svibnju 2014. godine kada su zadnji put provođeni izbori za EU parlament na 23 pakračka birališta je izašlo 1966 birača ili 24 posto od tada 8175  upisanih birača što je bilo za 1,2 posto manje od hrvatskog prosjeka, a najviše glasova je dobila koalicijska lista koju je predvodio HDZ – 866 ili 45,6 posto. Najviše preferencijalnih glasova, 223, dobila je Ruža Tomašić na listi HDZ-a i partnera.