Danas počinju teći izborni rokovi za radnje neophodne za provedbu izbora gradskih i županijskih vijeća nacionalnih manjina koje je Vlada RH raspisala za 5. svibnja. Ono najvažnije liste kandidata je moguće istaknuti u Gradsko izborno povjerenstvo na čijem čelu je Tomislav Petrač do 15. travnja u ponoć.

U Pakracu se provode izbori za gradsko vijeće srpske, češke i talijanske nacionalne manjine, svaki s po 15 članova. Liste mogu kandidirati na propisanim obrascima udruge registrirane za manjinske aktivnosti i grupe građana. Gradsko izborno povjerenstvo radi u gradskoj upravi u dane 4., 5., 8., 9., 10., 11. i 12. travnja od 9 do 15 sati; subota 6. travnja i nedjelja 7. travnja od 10 do 14 sati; subota 13. travnja i nedjelja 14. travnja od 9 do 20 sati i posljednjeg 15. travnja od 9 do 24 sata. Svi tehnički detalji objavljeni su na službenim internetskim stranicama Grada.

Počevši od danas svaki građanin pripadnik  nacionalne manjine u uredima državne uprave ima pravo pregledati svoje podatke u popisu birača.

Biračka mjesta Gradsko izborno povjerenstvo će odrediti kasnije, a na biralištima će se nalaziti 8 glasačkih kutija. Osim ove tri za gradska vijeća nacionalnih manjina, ista takva vijeća, ali s po 25 članova, birat će se za županiju te županijski predstavnik albanske i mađarske nacionalne manjine tako da će na birališta moći izaći na području Grada Pakraca pet nacionalnih manjina.

Kandidiranje za županijske liste i  predstavnike obavlja se u istim rokovima u Požegi.