Jučerašnjim raspisivanjem izbora za Europski parlament koji će biti održani u cijeloj Europskoj uniji 26. svibnja započele su izborne aktivnosti koje će u Pakracu provoditi Gradsko izborno povjerenstvo kojem je na čelu već standardno Tomislav Petrač i njegova zamjenica Martina Tušek. Članovi su još Tatjana Luksetić, Gordana Tomić, Sven Zerdin i Ivona Sandrin, imenovani od strane županijskog izbornog povjerenstva. Ono će biti naknadno prošireno sa predstavnicima stranaka i kandidacijskih lista.

U narednim aktivnostima GIP će odrediti biračka mjesta i biračke odbore, a uskoro će državna uprava za građane otvoriti postupak provjere stanja u popisu birača, odnosno pojedinačno usklađivanje sa stvarnim stanjem.

U svibnju 2014. godine kada su zadnji put provođeni izbori za EU parlament na 23 pakračka birališta je izašlo 1966 birača ili 24 posto od tada 8175  upisanih birača što je bilo za 1,2 posto manje od hrvatskog prosjeka, a najviše glasova je dobila koalicijska lista koju je predvodio HDZ – 866 ili 45,6 posto. Najviše preferencijalnih glasova, 223, dobila je Ruža Tomašić na listi HDZ-a i partnera.