županija Dan državnosti 2024

Pakrački proračun u prošloj godini ostvario je bezmalo 1,5 milijuna kuna više prihoda nego rashoda i u potpunosti su pokriveni akumulirani minusi iz prethodnih godina. Grad će u programu Ruralnog razvoja kandidirati dvije investicije: postavljanje balona nad teniskim igralištem i rekonstrukciju nogostupa kroz Aleju kestenova. Brigadni general Tomo Medved je novi počasni građanin Pakraca, a ovogodišnja priznanja „Pečat Grada Pakraca“ bit će dodijeljena Motociklističkom klubu “Plavi vitezovi – Croatia I“ Pakrac i Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske. Višnja Klobučar dobila je još jedan mandat na čelu Dječjeg vrtića „Maslačak“, najvažnije su  odluke jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac.  

Proračun narastao za 8 milijuna

Ukupno ostvareni prihodi proračuna Grada Pakraca u 2018. godini iznosili su 31.368.000 kuna ili 96,8 posto od planiranog. Istovremeno ukupno ostvareni rashodi u 2018. godini iznosili su 29.134.000 kuna ili 92,1 posto od
planiranog, izvijestio je Vinko Pečanić, voditelj Odsjeka za financije Grada Pakraca, obrazlažući izvješće o izvršenju proračuna u prošloj godini.

Zahvaljujući višku prihoda nad rashodima u potpunosti je pokriven preneseni manjak prihoda iz prethodnih godina u iznosu od 752.382 kuna tako da s danom 31. prosinca 2018. godine je višak prihoda iznosio 1.480.855 kuna.

Kako je objasnio Pečanić, ovakav dobar rezultat odraz je povoljnih ekonomskih kretanja u zemlji i u lokalnom okruženju te promjene u zakonskoj regulativi koje su ustalile prihode jedinica lokalne samouprave što se bitno odrazilo na prihode proračuna Grada Pakraca u 2018. godini te na racionalno izvršavanje općih rashoda proračuna te, isto tako,  kod provedbe značajnijih planiranih projekata koji se u cijelosti ili djelomično financiraju iz proračuna Grada Pakraca.

Ovakvim rezultatom poslovanja, kako je rekla gradonačelnica Anamarija Blažević, je jako  zadovoljna jer je manjak saniran i ostvaren višak prihoda koji se već koristi za pripremu projekata i njihovo sufinanciranje. Indeksi realizacije  pokazuju da se radilo po planiranom proračunu, ali i da vlastiti prihodi drastično rastu;  u nominali to iznosi oko  8 milijuna kuna što je posljedica  izmjene zakona, pojasnila je gradonačelnica.

Zadovoljstvo ovakvim rezultatom podržali su i oba kluba vijećnika. Dr Kristina Milek ispred HDZ-a, osim rasta proračuna je naglasila činjenicu nestanka duga što je protumačila kao  dokaz da treba biti strpljiv jer ništa se ne događa preko noći.

SDP-ov Dragan Marin je također zadovoljan s izvršenjem i smatra da dio treba vratiti građanima. On je primijetio pad prihoda po osnovi komunalnog doprinosa što pokazuje slabljenje investicijske aktivnosti. Podržao je i ovo zapošljavanje u gradskim službama nadajući se korisnim efektima.

Naravno da je nakon takvog iskaza nepodijeljenog zadovoljstva izvješće prihvaćeno jednoglasno.

Polemično o migracijama

S druge strane pak, te jednoglasnosti nije bilo prilikom izglasavanja izvješća o radu gradonačelnice u drugoj polovine prošle godine gdje su tri SDP-ovca (Dragan Marin, Mihajla Pavković i Neven Garača, Zoran Krejči - odsutan) odmah u startu rekli da neće podržati izvješće u kojem je gradonačelnica na 32 stranice pobrojala sve aktivnosti u drugoj polovini godine.

Razlog neizglasavanju, kako je objasnio Marin, je u činjenici da gradonačelnica nije spomenula problem migracija, što nije problem izazvan od njene strane, ali u takvom dokumentu on treba biti istaknut kao problem koji će i drugi pročitati. Pored toga joj zamjeraju neprihvaćanje statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku, koje prihvaćaju sve relevantne institucije, rekao je Marin, pri tom naglasivši da je grad doista ljepši, ali da ne želi šetati lijepim, ali praznim gradom.

I kada se nakon takve najave očekivala burna rasprava, dogodilo se upravo suprotno i s obje strane je izrečeno puno pomirljivih riječi i razumijevanja. Najprije je Neven Garača govorio o svrsi takvog izvještavanja koje za cilj pored ostalog ima i kontrolnu funkciju u pogledu realizacije ostvarenog, pri čemu, kako je rekao prvenstveno misli na gradske mjere osmišljene lani u čemu gradonačelnica ima pionirsku ulogu. On je predložio da se cjelokupno izvješće objavi na gradskoj web stranici s čim se gradonačelnica nešto kasnije složila uz konstataciju da dobronamjerne kritike, kako se izrazio Garača, dobro prihvaća i daju joj poticaj za rad.  No prije toga se dr. Milek, uz izrečene pohvale „jer gradonačelnica pazi na svaku proračunski kunu“, sjetila i skorog Dana žena te u tom kontekstu izrazila nezadovoljstvo što u Hrvatskoj  nema više žena gradonačelnica.

Interesantnu raspravu imao je Ivan Fričer koji je pohvalio rad gradonačelnice prvenstveno zbog poticaja gospodarstvenicima koji im puno znače. Uz gradske poticaje on se prisjetio i onih sa zavoda za zapošljavanje: 55.000 kuna za otvaranje obrta, 20.000 za zapošljavanje. „Ako vrijediš otvorit ćeš obrt, ako ne vrijediš otići ćeš van“, konstatirao je Fričer.

Unatoč obostrano izrečenim pomirljivim tonovima troje SDP-ovaca je ostalo dosljedno i glasalo protiv izvješća pa je ono prihvaćeno s 12 glasova preostalih vijećnika.

Uskoro balon za tenis i nova šetnica

Sve ostale točke su prihvaćeno jednoglasno pa će Grad tako u svojoj kvoti pri programu Ruralnog razvoja „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, koji se provodi kroz naš LAG „Zeleni trokut“, kandidirati dva projekta: postavljanje balona nad jedan lani izgrađen teniski teren te rekonstrukciju dijela nogostupa u Ulici Augusta Cesarca. Riječ je o nogostupu koji se od prijelaza preko pruge nastavlja uz prugu prema hotelu Pakrac. Kako je pojasnila gradonačelnica, svaka od jedinica lokalne samouprave, članice LAG-a, ima pravo na dva projekta ukupne vrijednosti sto tisuća eura što bi trebalo biti dostatno za ova dva projekta čija bi realizacija trebala biti provedena do jeseni što ponajmanje ovisi o Gradu.

T. Medved novi počasni građanin

Na  svečanoj sjednici Gradskog vijeća najavljenoj za 14. ožujak priznanje Počasni građanin Pakraca bit će uručeno brigadnom generalu Tomi Medvedu kao i ovogodišnja priznanja „Pečat Grada Pakraca“ Motociklističkom klubu “Plavi vitezovi – Croatia I“ Pakrac i  Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske. Predsjednik Vijeća  Miroslav Ivančić (HDZ), je pojasnio da je general Medved u Pakracu bio i 1. ožujka 1991. godine od kada kreće povijest njegovog učestalog boravka u našem gradu, a gradonačelnica je istaknula da je Ministarstvo poljoprivrede u Pakrac uložilo kroz različite projekte 16 milijuna kuna.

Višnji Klobučar novi mandat

Višnji Klobučar će polovinom mjeseca početi teći novi četverogodišnji mandat ravnateljice Dječjeg vrtića „Maslačak“. Ovom jednoglasnom odlukom vijećnici su potvrdili odluku Upravnog vijeća vrtića koji su glasovanjem  3:2 između  dvije kandidatkinje izabrale ponovo ovu ravnateljicu koja tu dužnost obnaša još iz ratne 1991. godine pri čemu je Ivančić pohvalio taj rad. Blažević je istaknula zadovoljstvo što je uz Klobučar bila još jedna kandidatkinja, mlađe dobi što potvrđuje da će kvalitetnih kandidata biti i ubuduće.

Garača je predložio da se u statute svih gradskih ustanova uvede odredba da kandidati za čelna mjesta uz kandidaturu moraju priložiti i program rada te da nadležna tijela obave intervju s kandidatima s čim se složila i gradonačelnica uz napomenu da se to počelo provoditi.

Nešto više rasprave je izazvalo izvješće Roberta Marinića, direktora tvrtke „Pakrac-Plin“ o lanjskom poslovanju pri čemu nisu komentirali činjenicu da je tvrtka ostvarila, uz prihod od 2,25 milijuna kuna, lani gubitak od nepunih 20 tisuća kuna što je znatno manje nego prethodne godine kada je taj gubitak iznosio 622.000 kuna. Više ih je zanimala sigurnost plinske mreže koja se u ovoj tvrtki proteže na 222 kilometra, uz konstataciju Marinića da je riječ o dugačkoj mreži s malo potrošača i male prosječne potrošnja po priključku što je uvelike otežavajući faktor za poslovanje ove strogo regulirane djelatnosti. Ivančić se založio za proširivanje plinske mreže na dijelovima gdje je sada nema, za što postoji veliki interes u selima obriješkog kraja, rekao je Josip Delorenci (HDZ).

Gradonačelnici je ponovo produženo na godinu dana pravo ulaska u „crveno“ na računu Grada do 2 milijuna kuna, što je imala i proteklih 12 mjeseci, ali kako je rekla, nije niti jednom bilo potrebe da se to koristi.

Kako je ovo već treća sjednica u manje od tri mjeseca, u aktualnom satu su bila samo tri pitanja-rasprave. Željku Pejša Božić je interesirala regulacija prometa u središtu grada tijekom predstojeće rekonstrukcije koji će biti otežan, ali će se bar pješački odvijati o čemu će stanari biti obaviješteni na vrijeme. Mihajla Pavković se interesirala po kojem kriteriju su neke privatne parcele otvorene za parkiranje, a na nekima je to fizičkim barijerama spriječeno na što joj je Blažević odgovorila da je kriterij da se ne stvara gužva i nered. Dragan Marin je upozorio na potrebu da se poveća sigurnost na dječjim igralištima.

 

županija Dan državnosti 2024