Izvješće o stanju u prostoru Grada Pakraca za razdoblje 2013. do 2017. godine je  bila točka dnevnog reda sinoćnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac na kojoj su se vijećnici najduže zadržali u raspravi. Riječ je, kako je pojasnila Marija Čar, voditeljica Odsjeka za stambeno-komunalne poslove, o zakonskoj obvezi da tu temu Vijeće raspravi svake četiri godine. Materijal na 68 stranice koji je pripremio Centar za prostorno uređenje i arhitekturu iz Zagreba je prepun raznih statističkih pokazatelja, a vijećnicima su najinteresantniji bili oni  koji govore o stanovništvu. Prema iskazanim podacima Državnog zavoda za statistiku, od zadnjeg popisa stanovnika 2011. godine Pakrac je ostao bez 1.596 stanovnika pri čemu je 1.188 više odselilo nego doselilo, a 408 se odnosi na više umrlih nego rođenih, pa autori tvrde da nas je na kraju 2017. godine bilo 6.895. Približno jednako je padao broj polaznika u našim prosvjetnim ustanovama, a još više među nezaposlenima. Autore studije posebno zabrinjava da je taj trend u porastu pa je tako u 2017. godini Pakrac na oba načina ostao daljnjih 368 stanovnika ili 4,35 posto.

Dragan Marin (SDP) materijal je ocijenio izuzetno kvalitetnim koji se jednako tako dobro može i iskoristiti, ali ga se treba shvatiti ozbiljno posebno u kretanju broja stanovnika te je predložio da se na tu temu održi posebna sjednica Vijeća. Predsjednik Miroslav Ivančić (HDZ) se s tim nije složio jer smatra da ovo Vijeće i gradske vlasti kontinuirano rade na sprečavanju iseljavanja, od mjera koje su okrenute poticanju gospodarstva, nataliteta pa ne vidi potrebe za tako alarmantnim pristupom jer je to problem u čitavoj istočnoj Europi.

Dr. Kristina Milek  (HDZ) pozvala je da se stane na loptu. Ona smatra da oni koji su mislili otići, su otišli. Istaknula je da ne razumije otkud toliki interes za odlazak u druge zemlje i da ljudi vjerojatno nisu svjesni koje sve Pakrac nudi prednosti u pogledu kvalitete življenja te da, iako nije rođena Pakračanka, nikada nije poželjela otići iz tako mirne sredine prepune kvalitetnih sadržaja. Pozvala je na pozitivniji odnos i više optimizma. Tu ljepotu življenja u Pakracu naglasio je i Ivančić.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je rekla da neće o statistici, mada je istaknula da je posljednjeg dana prošle godine 7785 osoba s područja Grada Pakraca imalo status osiguranika HZZO, nego da je više zanima zadnje poglavlje koji sadrži preporuke mjera i aktivnosti za unapređenje prostornog razvoja koje se svode uglavnom na opće poznate aktivnosti koje imaju za cilj razvoj gospodarstva, infrastrukture, kvalitete života, zaštite okoliša i razvoj partnerstva.

Dobar trend u gospodarenju otpadom

Od ostalih točaka više rasprave je bilo oko izvješća Komunalca o gospodarenju otpada u prošloj godini koje je podnio direktor Josip Bišćanin. Ono je utoliko interesantnije jer je s 1. ožujkom lani stupio na snagu novi sustav obračuna naplate odvoza otpada. Prema brojčanim podacima Komunalac je lani na području Pakraca i Lipika prikupio i odvezao na Crkvište  malo manje od dvije tisuće tona miješanog otpada što je za 10-tak posto manje nego 2017. godine. Istovremeno je u odvojenom prikupljanju papira, plastike i tekstila prikupio 125 tona, što je 32 posto više nego godinu dana ranije, što pokazuje dobre rezultate u napretku u zbrinjavanju otpada za koje očekuje da će ove godine biti još i bolji jer će tijekom proljeća proraditi reciklažno dvorište na Crkvištu koje će biti popraćeno i mobilnim uslugama, a domaćinstva, ovisno o završetku akcije Fonda za zaštitu okoliša, će dobiti i treću kantu za odvojeno sakupljanje plastike. Dodatno dobra vijest za građane je da će sve te usluge biti načelno besplatne, o čemu je prvi govorio Zoran Krejči, mada je gradonačelnica dozvolila mogućnost da će zbog novih usluga nešto poskupiti osnovna usluga naplate odvoza smeća, ali vjerojatno ne dramatično kao što to najavljuju mediji iz drugih sredina. Ona je podsjetila na podatak koji je prvi objavio naš List, da unatoč po nekim najavama velikog poskupljenja u lanjskom sustavu izmjene, Komunalac je na prihodu od sakupljanja otpada izgubio pet posto.

U ovoj godini pojeftinit će i paušalni porezi za iznajmljivanje kreveta u nehotelskom smještaju. Do sada su takvi iznajmljivači, a lani je u Pakracu bio registriran tek jedan s 8 kreveta, plaćali godišnji paušal od 210 kuna, a od ove godine će on iznositi minimalnih 150. Gradonačelnica je ovo smanjenje pojasnila stimulacijom iznajmljivačima jer na našem području nedostaje smještajnih kapaciteta.

Za građane nikakvih promjena neće biti u sinoć prihvaćenoj novoj Odluci o komunalnom doprinosu jer ona predstavlja tek usklađivanje sa zakonom, pojasnila je M. Čar.

U kulturi više zaposlenih

Uz uobičajene pohvale radu vijećnici su prihvatili program rada u 2019. godini za knjižnicu i gradski muzej koji će i dalje raditi ono što su radili godinama unazad s tim što je pohvaljena činjenica da je muzej dobio dva nova zaposlenika pa će se moći više baviti započetim arheološkim istraživanjima, a kod knjižnice je iskazana potreba za novog zaposlenika koji bi se isključivo bavio radom na dječjem odjelu. Odgovarajući na pitanje Z. Krejčija ravnateljica knjižnice Monika Lucić Fider rekla je da se veseli najavljenom seljenju u Spahijski podrum jer je sadašnji prostor knjižnice maksimalno iskorišten. Na istu temu gradonačelnica je iskazala nadu da će za mjesec dana biti poznat izvođač radova na temeljitoj obnovi ovog objekta.

Obje ravnateljice su pohvaljene za međusobnu suradnju, ali i za zajednički nastup prema natječajima Ministarstva kulture na kojima izvlače za svoje popratne aktivnosti dodatne novce.

Vijećnici su u ovoj dvosatnoj sjednici odradili i više tehničkih točaka poput analize sustava Civilne zaštite, obveznih agrotehničkih mjera i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem te imenovali povjerenstvo za procjene šteta od elementarnih nepogoda.

AKTUALNI SAT: Povratak komunalnim temama

Od 60 predviđenih minuta za propitkivanje izvršne vlasti i gradske uprave vijećnici su sinoć iskoristili tek polovinu tog vremena, uglavnom za komunalne teme. Vlado Eck (HDZ) je ponovio problem u Pihirovom sokaku sa slivnicima i pružnim prijelazom na što će ponovo biti upozorena Županijska uprava za ceste jer je to njihova prometnica. D. Marin (SDP) je pohvalio komunalni pogon jer su nakon njegove intervencije na zadnjoj sjednici Vijeća problem na Praulji sa nabujalim zelenilom kvalitetno riješili, a na ovoj sjednici je zamolio gradonačelnicu pisano izviješće o tome koliko je stipendiranih pakračkih studenata našlo posao u Pakracu nakon diplomiranja. Jednako tako je zatražio i pisano izvješće o zanovljenom dijelu plinske mreže na što je Ivančić predložio da se izvješće tvrtke Pakrac-plin postavi kao točka dnevnog reda na nekoj od narednih sjednica. Mirsada Popović Damjanović (SDSS) je upozorila na potrebu nasipavanja parkirališta kod groblja na Gavrinici te postavljanje znaka zabrane parkiranja na mjestu nekadašnjeg doma u Kusonjama što će biti odrađeno. Josip Delorenci (HDZ) je od gradonačelnice dobio odgovor da su 27. prosinca započeli radovi na izgradnji vodovoda obriješkog bazena, a Neven Garača (SDP) je iskazao nezadovoljstvo čišćenjem snijega na ulicama koje nisu u nadležnosti ŽUC-a, založivši se da se gradski komunalni pogon kadrovski i tehnički osposobi kako nam više ne bi trebali koncesionari, što mu je gradonačelnica dijelom dala za pravo.

Iz komunalne problematike iskočio je Z. Krejči ponovljenim pitanjem dogradonačelniku Marijanu Šircu za sudbinu gradskog vodomata, a odgovor je bio da se na prvom javnom pozivu nitko nije javio na najam. Poziv će biti ponovljen, a ako ponovo ne bude zainteresiranih, vodomat će se prodati.