I ova sjednica Savjeta za Slavoniju održana danas u Pakracu je potvrdila da je ova Vlada za Slavoniju napravila više nego i jedna prethodna. Ukazuje na to podatak da smo od zadnje održane u rujnu ugovorili projekte za  dodatnih 618 milijuna  kuna, čime smo došli do 8,5 milijarde, odnosno 45 posto od predviđenih 18,2 milijarde  kuna, rekao je po završetku sjednice na tiskovnoj konferenciji predsjednik Vlade Andrej Plenković.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo i čast što je Savjet za Slavoniju danas zasjedao u Pakracu jer mislim da je Pakrac reprezentativan i da je pokazao koliko je njemu potreban Savjet, potrebna su mu sredstva EU fondova koji su upravo namijenjeni gradovima na ovakvim područjima. U našem gradskom proračunu još uvijek postaje sredstva za uklanjanje ratnih ruševina. Svi mi težimo razvoju i ovaj savjet, ova pomoć svih ministarstava je u ovakva mjesta dobro došao“, rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević.

Gradonačelnica je iskazala veliki optimizam da će se s projektima o kojima se danas razgovaralo na dva mjesta i u dva navrata s premijerom Plenkovićem početi dogodine ostvarivati, ali je istaknula da je riječ o izuzetno velikim projektima, posebice kada je u pitanju projektna dokumentacija koja neće moći biti gotova u jednoj godini.

Veliki optimist je Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja, koji je istaknuo da ne pamti da se ovako veliki i značajni politički skup održao u Pakracu poslije rata. U današnjim kontaktima on kao najvažnije ocjenjuje razgovore  Bolnici.

„Ugovor o energetskoj obnovi Bolnice bit će potpisan najvjerojatnije u siječnju i na meni je da u Ministarstvu osiguram onaj dio sredstava kojim moramo sudjelovati sami. Nakon toga slijedi javna nabava i ne vidim što bi spriječilo početak radova iduće godine. Obnova potkrovlja ide već u proljeće, a uređaj za CT bi već bio u bolnici da nije bilo žalbe na natječaju za njegovu javnu nabavu. Brzina izrade projektne dokumentacije za obnovu objekata stare bolnice također će ovisiti o brzini provedbe javnih natječaja jer je opet riječ o višemilijunskim projektima, približno oko 1,5 milijun za svaki od dva objekta i to je regionalni projekt. Što se tiče ceste Pakrac- Lipik- Lipovljani, iz Hrvatskih cesta je najavljen za dogodine, ali na tome ima još puno posla. Jedan od problema je i broj vozila koji tuda prometuju, koji trenutno nije dovoljan, ali će on rasti. Ono što možemo dobiti uvrštavanjem Pakraca u Projekt revitalizacije malih gradova je nemjerljivo i prvenstveno je na nama da pripremimo projekte s građevinskim dozvolama.  Potporu ministrice imamo i sada je na nama da uđemo u treći ciklus koji će biti otvoren za male gradove do 10.000 stanovnika“, rekao je nakon sjednice Savjeta Davor Huška.

Poslije sjednice u protokolu potpisivanja ugovora ministar državne imovine Goran Marić uručio je gradonačelnici Blažević tabularnu ispravu kojom Republika Hrvatska vlasništvo nad zgradom mjesnog doma u Velikom Banovcu predaje u vlasništvo Gradu Pakracu.