banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Ukupno ostvareni prihodi proračuna Grada Pakraca u prvom polugodištu ove godine iznosili su 15.332.500 kuna ili 43 posto od planiranog godišnjeg iznosa. Istovremeno ukupno ostvareni rashodi u prvom polugodištu iznosili su 11.585.700 kuna ili 33 posto od planiranog godišnjeg iznosa. Kako je preneseni manjak prihoda iz prethodnih godina iznosio 752.000 kuna u potpunosti pokriven, tako da je posljednjeg dana lipnja gradska kasa bila u plusu malo manje od tri milijuna kuna, izvijestio Vinko Pečanić, voditelj Odsjeka za gospodarstvo proračun i financije, na sjednici Gradskog vijeća što je održana sinoć. Gradonačelnica Anamarija Blažević u sklopu ove točke pojasnila je da je ovakav odličan proračunski polugodišnji rezultat posljedica zakonske izmjene u sustavu raspodjele poreza na dohodak, a ovoliko veliki trenutni višak u gradskoj kasi je posljedica činjenice da u drugoj polovini godine na naplatu dolaze računi za radove izvedene u prvoj polovini.

U raspravi su sudjelovali samo predsjednici klubova vijećnika dr. Kristina Milek (HDZ) i Dragan Marin (SDP). Dr. Milek je istaknula da ih veseli ovakav financijski rezultat i jednako takva su očekivanja i na kraju godine. Rezultat je pohvalio i Marin uz napomenu da u SDP-u nisu u potpunosti zadovoljni s raspodjelom sredstava. On je primijetio da su izostala izravna sredstva pomoći ministarstava i opće države te se interesirao zašto je došlo do porasta  proračunske stavke sredstava za plaće u iznosu od 22 posto u odnosu na prošlu godinu pri čemu se ogradio da ova primjedba ne znači nužno nešto negativno.

Gradonačelnica Blažević odgovarajući na ova pitanja i primjedbe naglasila je da je pomoć opće države prisutna samo je promijenjen knjigovodstveni sustav pa su te stavke „sakrivene“. Govoreći o plaćama gradonačelnica je povećanje sredstava pojasnila kroz dvije pojavnosti. Prva se odnosi na povećanje plaće od šest posto u siječnju, te novih šest posto od srpnja za sve zaposlenike kojima se plaća (su)financira iz gradskog proračuna (gradska uprava, vrtić, muzej, vatrogasci…) što je prva takva mjera nakon recesije kada su plaće bile smanjivane. Drugi dio se odnosi na pet novih zaposlenika kojima se plaće financiraju iz proračuna pri čemu je troje zaposleno u gradskoj upravi, a po jedan u muzeju i vrtiću.

Pečanić je dodao da unatoč tom povećanju godišnja sredstva predviđena proračunom, na polovini godine su potrošena u iznosu od 43 posto, što je pokazatelj da će do kraja godine ostati unutar okvira koji su lani u prosincu izglasali vijećnici.

Izvješće je, kao i sve ostale točke na ovoj sjednici, prihvaćeno jednoglasno.

Sreća za gradsku kopirku

Osim proračunsko polugodišnje poslovanje vijećnici su prihvatili polugodišnje izvješće o radu gradonačelnice kao i izvješće o radu u pedagoškoj godini 2017/18. Dječjeg vrtića Maslačak i Osnovne glazbene škole Pakrac kao i prijedlog Plana gospodarenja otpadom grada Lipika i Grada Pakraca za razdoblje od 2017. do 2022. godine te više tehničkih točaka. Sve to, uz aktualni sat koji je ovaj puta trajao 31 minutu, za  samo sat i 45 minuta što je neobično kratko za sjednice pakračkog vijeća. Za to postoji najmanje dva „opipljiva“ razloga. Prvi je u činjenici da osim u točki Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnice u raspravi su po svim ostalim točkama sudjelovali samo predsjednici klubova dr. Milek i Marin, a drugi da su materijali za ovih devet točaka imali više od 300 stranica, pa je sreća za gradsku kopirku i zaposlenike da se pisani materijali već u drugom mandatu distribuiraju vijećnicima i svim ostalima samo u elektronskom obliku.

Pohvale vrtiću i glazbenoj

U lanjskoj pedagoškoj godini vrtićki, jaslički i program male škole u pet zgrada u Dječjem vrtiću Maslačak ukupno je pohađalo 204 djece o kojima je skrbilo 22 odgajateljice te 14 različitih ostalih zaposlenika pri čemu su potrošili bezmalo 3,9 milijuna kuna od čega je iz gradskog proračuna financirano 2,84 milijuna kuna, a nešto više od milijun kuna je osigurala sama ustanova, najviše (985.000) od participacije roditelja, izvijestila je vijećnike ravnateljica Višnja Klubučar. U odnosu na prethodne godine istaknula je više novina kao što su postupak energetske obnove u matičnoj zgradi i na zgradi u Prekopakri, postavljanje sigurnosnih kamera, uvođenje produženog rada i pripreme za smjenski rad, sva djeca su osigurana od manjih ozljeda te  je organiziran prijevoz za djecu s posebnim potrebama u stručnu ustanovu u Daruvar. Pri tom je gradonačelnica naglasila da je u tijeku daljnje poboljšanje materijalnih uvjeta rada u vrtiću koje država financira s više od 700.000 kuna, a Grad će pomoći s dodatnih više od 300.000.

Lanjsku školsku godinu Osnovnu glazbena školu Pakrac je pohađalo 78 učenika u šest razreda te 12 u predškolskom odgoju. Škola se financira se iz više izvora. Sredstva za plaće zaposlenih kao i ostala materijalna prava zaposlenih isplaćuju se iz državnog proračuna, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja. Decentralizirana sredstva iz županijskog proračuna namijenjena su za pedagošku dokumentaciju i energiju te za materijalne troškove,
a dio sredstava osigurava i proračun Grada Pakraca. Također je financijski izvor
odnosno participacija roditelja učenika, kaže se u izvješću ravnateljice Alfrede Petani Grafina koja je naročito naglasila dobru suradnju s Gradom i brojnim udrugama te nezaobilaznu prisutnost na svim gradskim manifestacijama. Za ovu konstataciju pohvale na račun škole, kao i ranije za rad vrtića,  nije štedjela dr. Milek u čemu se u oba slučaja  pridružio i Marin naglasivši da obje ustanove opravdavaju sredstva koja s razlogom za njihov rad izdvaja proračun. No, Marin je primijetio da je broj djece u vrtiću manji na što mu je dr. Milek replicirala da je to posljedica nedavne ekonomske recesije kada su se roditelji rjeđe odlučivali na novo dijete, ali je sada primjetljivo u pakračkoj bolnici veći broj trudnica pa se ovu pojavnost s više optimizma treba promatrati kao prolaznu.

„Gradonačelnica nema dobar rejting u lokalnim medijima“

Od ostalih točaka desetminutnu raspravu izazvalo je samo polugodišnje izvješće o radu gradonačelnice Blažević. Ona nije imala što dodati, osim najave novog zapošljavanja u gradskoj upravi,  na svoje  izvješće pisano na čak 26 stranica pri čemu su pobrojane gotovo sve njene aktivnosti u prvoj polovini godine o kojima smo pisali u lokalnim medijima. No, sudeći prema raspravi dr. Milek ne dovoljno. Naime, ona smatra da „gradonačelnica nema dobar rejting u lokalnim medijima“. Bilo bi u redu da tiskano izdanje ima jednom u pola godine intervju s gradonačelnicom, smatra predsjednica kluba vijećnika HDZ-a. Nezavisni vijećnik iz kvote SDP-a Neven Garača, koji je naglasio da se u istim tim medijima nije dobro proveo nakon zadnje sjednice Vijeće, ali se svejedno pozvao na potrebu autonomnosti medija istaknuvši da gradonačelnica ima i drugih alata za pojavljivanje u medijima kao što su tiskovne konferencije.

Marin je primijetio da u izvješću nedostaje uobičajeno poglavlje suradnja sa županijom te je upitao da li je ljubav pukla na što je gradonačelnica rekla da je suradnja i dalje vrlo korektna i učestala.

Ivan Fričer (HDZ) je primijetio da su „gradonačelnica i grad napravili sve što treba, ali se ljudi jednostavno ne hvataju posla“.

Vijećnici su prihvatili Odluke o donošenju Procjene rizika od velikih nesreća za područje Grada Pakraca koju je radila brodska tvrtka IN Konzalting, a predstavio ga Ivan Nožina istaknuvši da su opasnosti po naš kraj uglavnom malene i umjerene vjerojatnosti po pitanju poplava, suša, mraza, tuča, požara, klizišta, tehnološke nesreće, nešto veća potresa.

Prijedlog Plana gospodarenja otpadom grada Lipika i Grada Pakraca za razdoblje od 2017. do 2022. godine je bila točka dnevnog reda koja je  samo usklađivanje već postojećeg plana sa zakonskim izmjenama, kao i imenovanje  dva povjerenstva vezano uz poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH.

Ipak najzanimljiviji dio sjednice je bio aktualni sat.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić