banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Odluke o davanju suglasnosti udruzi Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pakrac za provedbu ulaganja: „Energetska obnova zgrade DVD Pakrac“, kao i identična suglasnost  udruzi „Hrvatska žena Prekopakra“ za provedbu ulaganja „Građenje zgrade za rad udruga MO Prekopakra“, bila je razlog što je neuobičajeno u srpnju sazvana sjednica Gradskog vijeća Pakrac koja je održana jučer u poslijepodnevnim satima.

Kako je objasnila gradonačelnica Anamarija Blažević ti dokumenti su neophodni da bi se ove dvije udruge mogle kandidirati za sredstva koje se za tu namjenu dijele iz programa Ruralnog razvoja, Mjere 7.4.1, a na koje se ne može izravno natjecati Grad jer je svoje pravo u toj mjeri potrošio na odobrena sredstva za obnovu središnjeg gradskog trga.

Kako je riječ o bespovratnim sredstvima bez učešća naravno da su vijećnici, čak i bez rasprave, ove odluke podržali jednoglasno.

Osim toga, vijećnici su na jučerašnjoj brzinskoj sjednici koja je trajala 50 minuta jednoglasno podržali i odluku o proširenju obuhvata  Zona male privrede Pakrac kojom dosadašnju poduzetničku zonu koja graniči sa „šokačkim“ Kusonjama proširili na nedavno kupljeno  industrijsko dvorište koje je nekada pripadalo DI „Papuku“. To je ujedno i prvi dokument potreban u nastavku pripreme papirnate dokumentacije kako bi se ovaj kompleks mogao u rujnu kandidirati na natječaj Ministarstva gospodarstva za poboljšanje poduzetničke infrastrukture, o čemu je bilo jučer riječ i u aktualnom satu.

Lanjskom radu PCP prolazna ocjena

U izvješću o radu i financijskom izvješću za 2017. godinu  LRA PCP d.o.o. Pakrac koje je podnijela direktorica Ivana Orban istaknute su značajne organizacijske promjene koje su se lani dogodile u ovoj gradskoj tvrci jer je „očišćena“ od dvije djelatnosti: upravljanje sportskom dvoranom i knjigovodstvenim servisom čime je broj zaposlenika smanjen na 11.

Osim dnevnog portala „Pakrački list“ i istoimenog tiskanog izdanja, upravljanje objektima tržnice i poduzetničkih inkubatorima zaposlenici su se najviše bavili pisanjem projekata za različite domaće i fondove EU pri čemu je na prihvaćenih 32 projekta ukupno vrijednih više od 58 milijuna kuna, osigurano za Pakrac nepovratnih sredstava u iznosu većem od 53 milijuna, dok na još četiri natječaja nije prihvaćeno više projekata u iznosu od bezmalo 8,1 milijun kuna tako da je postotak prihvaćenih projekata koje je izradio PCP vrlo visok.

Unatoč tome, i zbog manjih prihoda odstranjivanjem djelatnosti PCP je lani zabilježio knjigovodstveni manjak u iznosu od 580.000 kuna. Veći dio tog minusa je proizveo otpis nenaplativih potraživanja iz prethodnih godina tako da je realan minus 206.000 kuna, a on je posljedica toga što je u 2015. i 2016. godini došlo na državnoj razini do zastoja u objavljivanju natječaja za projekte. Kako su lani natječaji krenuli, pojasnila je I. Orban, ujedno dogovarajući na pitanje Dragana Marina (SDP), a s obzirom da njihova provedba često traje u rasponu od jedne do dvije godine u kojima PCP povlači i sredstva za svoj rad, realno je očekivati da će manjak biti saniran do 2020. godine, ali pri tom nitko od poslovnih partnera neće trpjeti jer su s posljednjim danom prošle godine sve dospjele financijske obveze bile podmirene.

PCP je inače lani prihodovao 1,4 milijuna kuna od čega su 74 posto bila vlastita sredstva, a 26 posto potpore grada.

Interesantnu raspravu je na temu rada PCP imao Neven Garača (SDP) koji je primijetio da je lani došlo do pada fizičkog obima poslovanja uključujući i Pakrački list pa je predložio da novinari pišu projekte za natječaje na što mu je predsjednik Miroslav Ivančić dvosmisleno odgovorio da sada kada nema potrebe kao prije par godina da novinari konobare u hotelu možda bi doista mogli pisati projekte.

Ivan Fričer (HDZ) je primijetio da bi razvojni odjel trebao biti bliže poduzetnicima i više odlaziti k njima, a ne čekati da oni dođu u PCP. Izvješće je prihvaćeno jednoglasno.

Aktualni sat

Kako ova sjednica nije bila ranije najavljena u vrijeme godišnjeg odmora, njoj je od 16 vijećnika nazočilo 12, što je za uobičajene pakračke prilike malo, ali zbog godišnjih odmora razumljivo. No i od njih 12 u aktualnom satu se uključilo samo pet.

Roberta Matijaševića (HDZ) je interesiralo u kojoj je fazi obnova trga i kada počinju radovi na što mu je gradonačelnica rekla da ne može točno reći kada počinju radovi, jer je u tijeku priprema dokumentacije za objavljivanje natječaja kroz postupak javne nabave za izvođača radova. Ako ne bude nekih iznenađenja na natječaju radovi bi mogli početi početkom iduće godine.

Igor Cavalli (HDZ) je podsjetio na potrebu izgradnje nadstrešnice na autobusnom stajalištu u Velikom Banovcu što će biti odrađeno do početka školske godine za što treba i suradnja Županijske uprave za ceste. Zoran Krejči (SDP) je tražio od gradonačelnice komentar na podatak iz medija da je Lipik lani povukao po glavi stanovnika najviše sredstava iz fondova EU. A. Blažević je izrazila sumnju jer je podatak neformalnog karaktera objavljen u sponzoriranom prilogu, ali je svejedno, kao i Krejči, čestitala Lipičanima pri čemu je rekla da se u Pakracu u ovom trenutku u različitim fazama provedbe 16 projekata u kojima se vrti oko  130 milijuna kuna sredstva dobivenih na raznim natječajima. „Oprezni smo kod pisanja projekata i povlačenja novaca  jer svi natječaji, osim Ruralnog razvoja, traže sufinanciranje od 10 do 15 posto vlastitim sredstvima te se kandidiramo onoliko koliko imamo novaca i koliko možemo platiti kako ne bi naštetili izvođačima ili proračun doveli u deficit“, rekla je gradonačelnica.

Drugo pitanje Krejčija, jučer ponovljeno treći put, odnosilo se na sudbinu gradskog vodomata koji je do proljetos bio na tržnici u što je potrošeno 100.000 kuna. Gradonačelnica je rekla da je taj zadatak povjeren zamjeniku i da očekuje da će u kolovozu ili rujnu on biti riješen. Dragan Marin je ukazao na potrebu da se oreže divlji bagrenik narastao u Ulici Marina Držića.

Miroslava Ivančića (HDZ) je interesiralo u kakvom su stanju objekti kupljeni u „Papuku“ na što mu je gradonačelnica odgovorila da je zgrada, posljednjeg korisnika Stakla SLS-a u dosta dobrom stanju i prije upotrebe su potrebni tek manji zahvati. S obzirom na godine neupotrebe u solidnom stanju je i bivša upravna zgrada kao i bivša sušara dok će se ostali vjerojatno morati srušiti.

Otvarajući sjednicu predsjednik Ivančić je čestitao nogometnoj reprezentaciji Hrvatske pozvavši i građane Pakraca na zajedništvo viđeno proteklih mjesec dana kod njih.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić