Josipa Miličević (HDSSB) nova je  predsjednica Županijske skupštine, a njeni zamjenici su gradonačelnica Pleternice  Antonija Jozić (HDZ) i Pakračanin Marijo Seleši (HDZ), odlučili su većinom glasova vijećnici na konstituirajućoj sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije što je održana 26. lipnja u Požegi.

Nositelji čelnih skupštinskih dužnosti i dolaze iz redova vladajuće koalicije  koju čine 23 vijećnika  HDZ, HDSSB, HSLS i HSU  u kojoj su od Pakračana i Lipičana  Antun Haramija, Anamarija Blažević, Dalibor Bina i Mario Seleši. U oporbi je 14 vijećnika među njima, su sedam SDP-ovih vijećnika među kojima i Pakračanka Ljerka Švahghart, tri s kandidacijske liste grupe birača kojoj je nositelj bio Željko Kalić, dva s liste MOST-a te dva HSS-a.

Na početku konstituirajuće sjednice vijećničke mandate radi nespojivosti dužnosti  su zamrznuli župan Alojz Tomašević (HDZ) te obadva dožupana  Vedran Neferović (HDZ) i Željko Jakopović (HSS), kao i SDP-ov Zdravko Ronko i svi oni su zamijenjeni niže rangiranim kandidatima sa svojih stranačkih lista.

Nova predsjednica Josipa Miličević je dva prethodna  mandata bila  predsjednica Gradskog vijeća Kutjeva, u prošlom sazivu i vijećnica Županijske skupštine.

Osim konstituiranja, na prvoj sjednici županijski vijećnici su odradili i nekoliko radnih točaka  dnevnog reda. Tako su uz podosta diskusiju, posebice novih vijećnika u ovom sazivu, većinom glasova uz 6 protiv i četiri suzdržana usvojeni i Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Požeško-slavonske županije, Izmjene i dopune proračuna Požeško-slavonske županije za 2017. godinu i projekcija za 2018-2019. godinu pri čemu su nastavljene vječite požeške dileme – tko je kriv za veliko zaduženje Županije čija otplata će trajati još godinama. Ono što je dobro  rebalans proračuna donesen je zbog činjenice da su nedavni županijski  izbori  završeni u prvom krugu pri čemu je  ušteđeno  milijun kuna troškova drugog izbornog kruga pa su ta sredstva preusmjerene u konkretne projekte, u obnovu u  obnove „županijske palače“ koji Ministarstvo regionalnog razvoja sufinancira s 800 tisuća kuna, a preostali iznos do 1,5 milijuna financirat će Županija iz proračuna. Drugi projekt koji će se sufinancirati je „Razvoj cikloturizma na području Požeško-slavonske županije“ kojega Ministarstvo financira s 350 tisuća kuna a Županija s 40 tisuća kuna.

Županija će konačno nakon desetak i više godina sudskih sporova isplatiti i zadnjeg vjerovnika Ljekarne Požega, koja je bila u županijskom vlasništvu. Zadnji spor je između ljekarne i Lade Škoko u visini od 380 tisuća kuna za renoviranje i ulaganje u prostor ljekarne na Trgu sv. Trojstva, kada će konačno ljekarne pripasti županiji bez tereta što je bio još jedan od tereta bivših županijskih vlasti i predmet vječitog spora požeških županijskih vijećnika.

Izvor fotografija: 034portal.hr