Alojz Tomašević  i Vinko Kasana  pobijedili su jučer u prvom krugu natječući se za ponovne mandate na dužnosti Požeško-slavonskog župana i gradonačelnika Lipika. Isto tako HDZ je ostvario uvjerljivu većinu u Skupštini Županije, odnosno Gradskom vijeću Lipik.

Alojz Tomašević, kandidat HDZ/HSS/HSLS/HSU/HDSSB sa zamjenicima Željkom Jakopovićem i Vedranom Neferovićem je jučer dobio 54,47 posto glasova i osvojio novi četverogodišnji mandat požeško-slavonskog župana. On je pobijedio SDP-ovog Željka Samardžiju (19,23%), nezavisnog Željka Kalića (14,28%) i kandidata Živog zida Vladimira Milkovića (6,96%).

 

U skupštini Županije od 37 vijećničkih mjesta lista HDZ/HDSSB/HSLS/HSU je osvojila 23 mjesta,  lista SDP-a 7, nezavisna lista Željka Kalića 3, Mosta 2 i HSS-a 2.

Radi niza preklapanja izvršnih i vijećničkih dužnosti imena županijskih vijećnika će se mijenjati, ali prema sadašnjem stanju iz Pakraca županijski vijećnici su  HDZ-ovi Anamarija Blažević i Marijo Seleši, te Ljerka Švajghart (SDP) dok iz Lipika HDZ-ovi Antun Haramija i Dalibor Bina.

Iz redova srpske manjine  također novi mandat je osvojio dosadašnji dožupan Miroslav Grozdanić (DSS) koji je osvojio 482 glasa u odnosu na konkurenta Tihomira Aleksića (DSS) koji je osvojio 292 glasa.

 

U  Lipiku uvjerljivo  Kasana i HDZ

U Gradu Lipiku vrlo uvjerljivu pobjedu je ostvario Vinko Kasana (HDZ)  sa zamjenikom Slobodanom Katunarom osvojivši  1971 glas (75,55%) ispred protukandidatkinje Daliborke Jandroković (SDP) koja je osvojila 521 glas (19,97%).

U Vijeću HDZ će imati  11 vijećnika, SDP dva, HSS jednoga i nezavisna lista Jasne Molnar-Kukić jednoga, dok je ispod izbornog praga ostala  lista SDSS-a