Nakon prekjučerašnjeg službenog posjeta Kolinde Grabar Kitarović možemo opet konstatirati da su svi dosadašnji hrvatski predsjednici službeno posjetili Pakrac, a da pri tome najčešće nije zaobiđen niti Lipik.

Aktualnoj predsjednici  je ovo drugi službeni posjet Pakracu, ali prvi  kao Predsjednica RH. Službeno je  boravila u Pakracu i 12. prosinca 2014. godine u sklopu predizborne predsjedničke kampanje kada su je  HDZ-ovi čelnici Grada i Županije, te članovi i simpatizeri stranke i kandidatkinje, nakon kratkotrajnog zadržavanja u Lipiku dočekali u pakračkoj poduzetničkoj zoni.

Predsjednička kandidatkinja je tada rekla da nije prvi put u Pakracu „pa stoga nisam niti iznenađena količinom još uvijek prisutnih fizičkih tragova rata, ali sam razočarana“. Nešto slično je rekla i ovog puta.

Mjesec dana kasnije, u drugom izbornom krugu,  u Pakracu je dobila 2.247 glasova od 4.448 izašlih birača (51,69 posto).

Dr Franjo Tuđman četiri mjeseca poslije „Bljeska“

„Sad smo tu, imamo svoju Hrvatsku, sada i za sve vremena“, poručio je dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik (1990-1999.) ispred zgrade „općine“ Pakrac brojnim Pakračanima 16. rujna 1995. godine prilikom svog jedinog predsjedničkog posjeta Pakracu (Fotografije iz arhiva PL.)

Protokolom nije niti bilo predviđeno da Predsjednik RH govori, ali unatoč prehladi obratio se je s nekoliko rečenica. Predsjednik je u Pakrac došao u poslijepodnevnim satima iz Lipik gdje je sletio helikopterom na nogometni stadion, obišao tvornicu „Studenac“  i automobilom nastavio put prema Pakracu  gdje ga je pred općinskom zgradom dočekalo ushićeno mnoštvo uz povike „Franjo, Franjo“, a samo najupornije i s(p)retniji uspjeli su se probiti radi rukovanja.

U šetnji gradom  okićenom zastavama i izložbenim panoima koji su govorili o ulozi Pakraca u obrani Hrvatske pozdravio se je s Marko Martinellijem, predsjednikom HVIDR-e Pakrac-Lipik.  Pred crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije, Danici, majci dr. Ivana Šretera,  uručio je odličje „Zrinski Frankopan“. Silazeći stepenicama još jednom je burno pozdravljen od mnoštva nakon čega se je uputio automobilom u Požegu.

Domaćin u Pakracu mu je bio tadašnji općinski načelnik Damir Špančić.

Mesić u Pakracu i Ploštinama

Drugi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić (2000-2010.) službeno je prvi put posjetio Pakrac i Lipik 2. ožujka 2002. godine. U šestosatnom posjetu sastao se odvojeno  s gradskim i županijskim čelnicima, te vodećim gospodarstvenicima. Položio je u Pakracu na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima vijenac te obišao DI „Papuk“, Dječji dom Lipik i „Studenac“.

Kako cjelokupan posjet  Pakracu i Lipiku na zahtjev  njegovog protokola nije bio objavljen u javnosti, pred zgradom pakračke “općine“,  kao i kasnije, dočekali su ga samo pozvani dužnosnici.

Drugi put predsjednik Mesić je posjetio ovaj kraj 20. listopada 2006. godine kada je u Ploštinama prisustvovao svečanom obilježavanju 130. obljetnice dolaska Talijana u Slavoniju.

U tijeku svog drugog predsjedničkog mandata Mesić je bio i u  privatnom posjetu Pakracu  15. prosinca 2008. godine kada je obišao grob svog strica Đuke Mesića koji je kao partizan pokopan na groblju na Gavrinici.

Josipović na tribini i u bolnici

Treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović (2010-2015.) tijekom svog predsjedničkog mandata je službeno boravio u Pakracu 27. prosinca 2012. godine. Posjet Pakracu i Županiji su organizirali Vijeće srpske nacionalne manjine županije i Srpski demokratski forum.

Središnji dio tog posjeta je bila tribina u gradskoj vijećnici koja je okupila brojne državne i lokalne dužnosnike te predstavnike, prvenstveno srpske, ali i ostalih nacionalnih manjina. Predsjednik je položio vijenac kod kapele Male Gospe u Kusonjima.

Njegov drugi službeni posjet Pakracu bio je 7. prosinca 2014. godine kada je razlog dolaska prvenstveno bilo otvaranje (prvi put) veteranskog centra u Lipiku, projekt koji je kasnije znatno proširen. Tom prilikom je posjetio pakračku bolnicu i otvorio novi odjel hemodijalize.

Ivo Josipovć, još uvijek kao aktualni predsjednik, u Pakracu je  boravio i 5. siječnja 2015. godine. No taj je posjet već imao značajno predizborni karakter jer se održavao samo 6 dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora pa su mediji  najviše zabilježili susret s  vladikom  Jovanom.