Na promotivnom štandu liste Narodne koalicije koju predvodi SDP na pakračkoj tržnici 1. rujna bio je i njihov nositelj u 5. izbornoj jedinici Zdravko Ronko. Ovu prigodu građani Pakraca iskoristili su za razgovor s bivšim saborskim zastupnikom, županom i gradonačelnikom Požege.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Što su vas pitali građani Pakraca?

Najviše je bilo riječi o nezaposlenosti u Pakracu, pakračkoj prometnoj izoliranosti posebno jer je Vlada HDZ-a ukinula prometovanje željezničkom prugom. Prisutna su bila pitanja i izražena strahovanja za pakračku bolnicu i općenito razinu zdravstvenih usluga koje bi po ovoj posljednjoj šestomjesečnoj vlasti HDZ-a i MOSTA-a koja je udarila na pacijente na način da povećavaju participaciju, poskupljuju dopunsko osiguranje i uvode plaćanje nekih  usluga s razine hitnog  medicinskog prijema, bile podijeljene za bogate i one za  siromašne.

Očito je da su se građani pitali o onome što ih najviše muči: pitanje materijalne egzistencije, kao i razine usluga koju državu mora omogućiti kroz zajedničke funkcije. Što ste im odgovorili, može li se što promijeniti?

Može se puno toga promijeniti, a prvi korak u tome je izborno povjerenje Narodnoj koaliciji koja sigurno neće dozvoliti podjelu tih usluga na bogate i siromašne i koja će se založiti da će  svaki pacijent moći ići u bolnicu bez novčanika. Što se tiče prometne izoliranosti, mi smo imali zacrtano i planirano i kod toga dakako i ostajemo, ponovo  uspostavu željezničkog prometa. Što se tiče zapošljavanja, građani znaju koliko je smanjena nezaposlenost u našem mandatu kao i ovogodišnje refleksije. Ona je značajno smanjena i u tom pravcu ćemo nastaviti i dalje, ne samo kroz mjere naše politike zapošljavanja nego i kroz nastavak snaženja gospodarstva. Tome pridodajemo i naša nastojanja u osnaženju pakračke bolnice kao hraniteljice brojnih pakračkih obitelji, ali i Majke Tereze gradskom proračunu.

Kroz kampanju ste svakodnevno u drugom gradu u južnom dijelu Slavonije. Da li su pakrački problemi identični drugim slavonskim gradovima?

Svaki grad koji je pretrpio ratna razaranja je grad heroj i osjeća bol i posljedice toga rata, osjeća njegove rane, ne samo u duši i srcu tih stanovnika nego i na svom gradskom tijelu. Prema njima, naročito prema Vukovaru i Pakracu, središnja državna vlast na čelu sa SDP-om usmjeriti će, ne samo još više sredstava, nego i posebne pažnje.

Činjenica je da su nas u proteklom razdoblju ministri rijetko obilazili. Što trebamo učiniti da nas konačno počnu obilaziti u svojim radnim, a ne samo protokolarnim posjetima?

Ne bih rekao da je tako. Evo i danas je ovdje  ministar Tomo Medved, obilazi veteranski dom u Lipiku kao medo jagode. Naš projekt na koji smo ponosni, ja posebno jer sam bio idejni začetnik, inicijator i zagovornik toga u vrijeme još od vremena kad me je gradonačelnik Lipika zamolio da mu pomognem oko stečaja ZRC-a. Da, obilazi, ali niti jednom riječju ni o inicijativi, ni o osiguranim sredstvima SDP-ove vlasti, ni o proširenju kapaciteta na 50 ležajeva, već sad bez ikakvih kriterija i logistike, srlja u otvorenje tog zdanja vrijednog 25 milijuna kuna za potrebe HDZ-ove kampanje. No, da je bilo po njima nikad ni Lipik, a ni branitelji,  ne bi vidjeli niti jedan braniteljski dom u Hrvata. Ovako, osigurali smo 20 milijuna eura i imat ćemo takve domove i u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku. I to je prava istina!