Tehnički ministar financija Zdravko Marić i nositelj HDZ-ove liste za 5. izbornu jedinicu u pratnji kandidata Franje Lucića, Antonije Jozić i Darka Puljašića te požeško - slavonskog župana Alojza Tomaševića, sastao se danas u Poduzetničkom centru Pakrac s lokalnim poduzetnicima što je bila prilika predstaviti gospodarski program i raspraviti o gospodarskim temama i problemima.

4(1)

Goste su pozdravili domaćini gradonačelnica Anamarija Blažević, Ivana Orban, direktorica Poduzetničkog centra Pakrac te pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška rekavši kako su na pravom mjestu gdje se može dobiti prava i vrijedna informacija kada je riječ o poticanju poduzetništva budući da danas u pakračkoj poduzetničkoj zoni radi više od 500 zaposlenih.

Hrvatskoj treba odgovorna politika i upravljanje javnim financijama, stabilnost javnih financija kao preduvjet da, ne samo svi skupa unaprijedimo rejting, platimo niže kamate i smanjimo realni dug i dobijemo pozitivne ocjene iz Bruxellesa, nego zbog nas samih. Po prvi put je smanjen javni dug, proračunski deficit u prvih  šest mjeseci nakon dugo godina je na niskim razinama 0,2 posto, a to prati i gospodarski rast što je dobar pokazatelj, ali treba i dalje raditi kako bismo dosegnuli razine gospodarskog rasta koji će nuditi i davati održive stope zaposlenosti i stvarati nova radna mjesta, rekao je ministar Marić.

3(1)

Osvrnuo se i na poreznu reformu koju je najavljivao od početka mandata, a koja je trebala stupiti na snagu od početka 2017., rekavši da se temelji na širenju porezne baze uz smanjenje poreznog opterećenja. Porezni sustav treba učiniti jednostavnijim, treba biti transparentan, učinkovit i konkurentan, kako bi poduzetnici imali zadovoljavajuću razinu porezne stabilnosti i poticajnu atmosferu za investicije, istaknuo je ministar. Dodao je da je za naše poljoprivredne proizvođače, srednje i male poduzetnike i obrtnike sigurno jedna od najjačih mjera i poruka snižavanje opće stope poreza na dobit. On je naveo kako je poljoprivreda  grana koja mora biti duboko integrirana u sve pore društva, a sniženjem stope PDV-a na primjerice sadnice, stočnu hranu i gnojivo bi se povećala likvidnost poljoprivrednika te dodao kako još uvijek postoji niz raznih barijera koje otežavaju dobivanje dozvola, financiranje i općenito gospodarsku aktivnost.

Neki od naših poduzetnika upitali su postoje li namjere i poseban program financiranja za područja stradala u ratu na što je ministar rekao kako u Slavoniji treba stvoriti uvjete za rad i funkcioniranje, a prema njegovim riječima u pripremi je i operativni program za Slavoniju koja će biti u povlaštenom položaju.

Nakon druženja i razgovora, ministar je obišao proizvodni pogon tvrtke D.E.M. kroz koji ga je proveo direktor Alen Orzes. Ova tvrtka je najveće „dijete“ pakračkog inkubatora koja danas ima više od 300 zaposlenih i koju redovito ističu kao uspješan i pozitivan primjer razvoja poduzetništva u Pakracu.

 

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????