Prvenstveno boljitak i obnova života na selu prioritet je našeg programa. Naši saborski zastupnici nikad se nisu borili za Slavoniju, zato imamo vrlo malo ili gotovo ništa prerađivačke industrije, sela su nam opustošena, a i dalje traje iseljavanje zbog nebrige dosadašnje politike. Naša borba zato ide u tom pravcu, rekao je Dragutin Dukić, nositelj neovisne liste - lista za selo u V. izbornoj jedinici na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Pakracu predstavljajući program, uz još osam članova kandidata.

Revitalizacija i obnova proizvodnje na obiteljskim gospodarstvima i oslobađanje od plaćanja koncesije za korištenje riječnih voda u svrhu navodnjavanja prioriteti su u programu, a zalagat će se i za pravednije raspolaganje državnim zemljištem gdje će mali i veliki proizvođači biti ravnopravni te osigurati pravo na mirovinu poljoprivrednicima s navršenih 65 godina starosti bez obzira na radni staž. "25 godina se ne čuje glas hrvatskog sela, želimo imati svog zastupnika, nekog tko će javno iznijeti sve probleme malih i srednjih obiteljskih gospodarstava koje danas uništava krupni kapital. A sve političke opcije koje su do sada, svih ovih godina, govorile kako pomažu hrvatskom selu, molimo da nam na takav način više ne pomažu jer Slavonija sve više propada", rekao je Dukić.

Komentirajući listu Dukić je istaknuo kako se na njoj nalaze ljudi koji su i sami poljoprivrednici, rade u stručnim poljoprivrednim službama ili su članovi i  koordinatori seljačkih udruga  u slavonskim županijama.

Stjepan Kunovec, predsjednik Udruge poljoprivrednika središnje Hrvatske i 14. postavljeni na listi, dodao je kako je prvo što misle učiniti izmjena zakona o poljoprivredi i poljoprivrednom zemljištu, a posebno izrada poljoprivredne strategije te aktiviranje Programa ruralnog razvoja u cilju usmjeravanja sredstava prema OPG-ovima ističući kako zbog brojnih problema u poljoprivredi mora biti utjecaja putem zakonodavne vlasti na resorno ministarstvo. Kao primjer netransparentnosti naveo je izradu modela podjele poljoprivrednih poticaja za koji niti jedan ministar nije odgovarao zato i inzistiraju na izradi strategije poljoprivrede kao ključnog dokumenta u cilju razvoja hrvatskog sela i u čijoj izradi ne smiju utjecati krupni kapital i privilegirani monopolisti.

Igor Matek, treći na Neovisnoj listi i jedini kandidat s našeg područja, komentirao je kako je pristao biti na listi zbog zajedničkih stavova zastupajući poštenu borbu za selo. "Naš rad je naša slika, sve što smo napravili na svojim radnim mjestima, dokazali smo da se borimo za poljoprivrednike, zato vjerujem da će nas seljaci vidjeti kao nekog tko će zastupati prvenstveno njihove interese. Borit ćemo se da se seljaku vrati dostojanstvo i da mu se život olakša, a ne zagorčava kao do sada", rekao je Matek.