Među kandidatima koji će u narednom mandatu u Saboru predstavljati nacionalne manjine ponovo nema stanovnika pakračkog i lipičkog kraja. Na pet glasačkih listića nacionalne manjine izabrat će 7 zastupnika, a najveća kandidacijska gužva je za izbor predstavnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, vlaške i židovske nacionalne manjine gdje za jedno mjesto kandidira 8 uglavnom nestranačkih kandidata.

Pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine (lani glasovalo tek 4 od 33 upisana birača) u ponudi imaju također rekordnih, što stranačkih što neovisnih, 8  kandidata.

Lani na izborima na našim biračkim mjestima najviše se odazvalo glasača srpske nacionalne manjine, njih 200, a oni će 11. rujna birati svoja tri predstavnika između 7  većinom ustaljenih  kandidata koje je kandidirao SDSS, DSS i nova Naša stranka.

Za lanjskih 28 birača talijanske manjine u Pakracu ponovo su u ponudi dva ista nezavisna kandidata Furio Radin i Maurizio Zennaro. Slična je situacija i kod mađarske nacionalne manjine (10 birača lani) koji će na glasačkim listićima zaokruživati jednog od dva kandidata koje su kandidirale njihove udruge: Roberta Jankovicsa i Šandora Juhasa.

Građani pripadnici nacionalnih manjina svoj birački status na općem ili manjinskom biračkom popisu trebaju regulirati do 31. kolovoza u zgradi državne uprave u Pakracu.