Užurbani stil života ispunjen brojnim poslovnim i privatnim obvezama svake godine naglo usporava dolaskom ljeta i godišnjih odmora kada nam se svakodnevica rasterećuje za barem upola. Tek u tom laganijem tempu možemo zamijetiti određene aspekte života koje smo zanemarivali tokom godine, pogotovo kada se presvlačimo u laganiju i kratku odjeću koja upravo to otkriva. Govorimo o ljetnoj liniji iliti bolnoj točki mnogih žena, potajno i pokojeg muškarca, koji čak ni ne moraju imati direktan sukob s vagom da bi se barem dijelom pronašli u toj temi. Bilo da se radi o zdravlju, fizičkom izgledu, sportskom performansu, svemu navedenom ili nečemu drugom, više je razloga zašto mijenjamo prehranu, a ljeto je zasigurno najčešći razlog zbog kojega ju većina revidira te se nerijetko odlučuje na neku vrstu dijete.

RobertK

Robert Klobučarević

Neslužbeni razgovori s pobornicima ekspresnih dijeta otkrivaju nam da je većina upoznata s njenom kratkoročnošću te da se uglavnom koriste dijetama kako bi pomoću njih skinuli nagomilani višak kilograma, a nakon toga bi se vratili uobičajenoj prehrani uz nekoliko manjih izmjena. Zanimljivo je da se velika većina pronašla u začaranom krugu gdje u jednom trenutku kampanjski šprintaju prema vitkoj liniji, a nakon dosegnutog cilja postepeno podliježu starim navikama te se vraćaju na prvotno stanje. O opisanoj problematici razgovarali smo s našim sugrađaninom Robertom Klobučarevićem, poznatog brojnim vježbačima u teretani i na treninzima u Hrvatskom domu, koji je inače fizioterapeut i fitness instruktor s položenim tečajem nutricionizma.  

Kada biste googlali nešto poput „kako smršaviti“ dobili biste oko 200.000 rezultata među kojima se nalazi preko 1000 dijeta koje to obećavaju, upravo zato što većina ljudi koja se želi riješiti viška kilograma pokušava najprije s brzim dijetama, kaže Klobučarević. Neovisno o tome hoćemo li odabrati Liposucijsku,  Kupusnu, Mesnu,  Jabučnu, Limun dijetu, Warrior diet ili Mjesečevu dijetu istina je da ako se držimo plana one će funkcionirati. Razlog tomu je jedina im zajednička poveznica kalorijski deficit, koji jednostavno označava unos manje kalorija od onoga što nam je potrebno kako bismo izgubili na tjelesnoj težini, što se sada popularno zove mršavljenje.

Podlijeganje brzim dijetama može ugroziti i zdravlje

Problem sa brzim dijetama je zapravo višestruk. Premalen unos kalorija, razne restrikcije i pravila često nisu dovoljni za normalno funkcioniranje organizma i suočavanje sa stresom, zbog čega će dijeta neizbježno rezultirati prejedanjem upravo onih namirnica koje su zabranjene.  U tom slučaju, ne samo da ćemo vratiti sve izgubljene kilograme nego ćemo  dobiti nove s manje mišićne mase nego na početku dijete, jer naglim mršavljenjem bez adekvatne tjelovježbe se gube ne samo masne naslage već i mišići. Također, podlijeganje brzim dijetama može ugroziti i zdravlje uzrokovanjem dehidracije, pada imuniteta, umora, konstipacije te brojnih drugih negativnih promjena u tijelu, zaključuje Klobučarević.

Prehrambeni stil koji uključuje zdravo i ono „manje zdravo“

Ono što se kroz primjenu određene dijete najčešće propusti jest zapravo ključno za nekakvo trajno i sigurno rješenje, a to je usvajanje zdravih prehrambenih navika koje su održive. Na pitanje kako to postići Klobučarević kaže da je važno kreirati prehrambeni stil koji ćemo voljeti i u kojem ćemo uživati, a koji će uključivati sve – i „zdravo“ i ono „manje zdravo“, ali u adekvatnom omjeru uz tjelesnu aktivnost. Takva je, kako navodi, i njegova osobna prehrana koja uključuje baš sve: masno, slatko, ljuto, kruh, sladoled… Osim odmjerene količine namirnica, vrlo je korisno izračunavanje količine makronutrijenata (proteina, masti i ugljikohidrata) koje trebamo unijeti te konzumacija raznovrsnog voća i povrća kojim se dobivaju mikronutrijenti i u konačnici zdravlje.

Praćenje dijetetskih trendova popularnih u stranim zemljama lako može zamagliti činjenicu da smo na pakračkom području još uvijek zapravo u velikoj prednosti kada je u pitanju kvaliteta hrane i da još uvijek nema potrebe zamijeniti domaće namirnice s raznim egzotičnim pripravcima.