banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Fotografi

Prva samostalna izložba pod nazivom „Fotografija i mi“ mladih pakračkih fotografa Sare Marin i Antonija Pejše, objavljena je u, za današnje vrijeme uobičajenom, online obliku na stranicama bashART, alternativne izlagačke platforme za prezentaciju djela suvremene umjetnosti s naglaskom na autore mlađih generacija, informirala nas je Nikolina Zanetti, učiteljica likovne kulture u pakračkoj osnovnoj školi, ujedno i jedna od osnivačica bashART-a.

„Cilj izložbe je promoviranje mladih fotografa i fotografije kao medija, s posebnim naglaskom na ruralna područja u kojima se teže razumijeva fotografija kao suvremeni medij. Na njihovim fotografijama prikazuju se motivi koji se tiču njihova života i rodnih mjesta, a svatko od njih odabire ono važno za prikazati razvijajući pri tome svoj stil i pristup fotografiji kao mediju“, rekla je Zanetti i navela da iako su oboje vrlo mladi, već su sudjelovali na brojim fotografskim natjecanjima na kojima su osvajali priznanja i nagrade.

U sklopu ove izložbe, na stranicama bashART objavljen je i intervju sa Sarom i Antoniom o njihovim iskustvima i o fotografiji kao mediju. U njemu saznajemo da im se ljubav prema fotografiji rodila još u osnovnoj školi i u početku im je fotografiranje bilo više igra, dok su se kasnije i ozbiljnije zainteresirali za ovaj medij. Sara je učenica 3. razreda daruvarske gimnazije i kaže da se fotografijom ne misli profesionalno baviti, već samo kao hobi, dok je Antonio završio školu za fotografa u Zagrebu i svoju budućnost vidi u tom zanimanju. „Fotografirajte, igrajte se, eksperimentirajte, pa se možda i sami zaljubite u fotografiju, kao i mi!“, poručuju mladim sugrađanima.

Ovi mladi fotografi održat će online edukaciju učenicima OŠ braće Radića u Pakracu na kojoj će prezentirati svoj način rada, pristup tehnici i stilu. Uz to, edukacija će učenicima omogućiti i da na temelju njihova iskustva napreduju u vlastitom pristupu fotografiji, navela je učiteljica Zanetti.

Antonio fotkaFotografija: Antonio Pejša

 

Sara fotka

Fotografija: Sara Marin

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.