"Čaj je oduvijek vezan uz umjetnost. Čaj ne zagovaram kao hranu i napitak, nego kao jedan osobni kutak ili ceremoniju kojim ćete odvojiti jedan radni dio dana sa jednim mirnim čitanjem knjige, sa slušanjem glazbe ili bilo kakvom kreativnošću, razgovoru s prijateljem ili obitelji.  To nije nešto što nastaje iste sekunde, to morate razvijati ,njegovati i poticati. Zamislite tu ideju puta gdje osmišljavate svoju sutrašnjicu. Ideja da nekakvim osobnim činom i pažnjom kreirate sutrašnjicu je ideja Istoka i ideja puta i na tom putu nije bitan cilj već putovanje, bitan je svaki dan u kojem ćete vrijeme provesti sa svojom obitelji i popiti čaj", riječi su Đorđa Cvijića, majstora čaja, inače rodom iz Nove Gradiške, koji je svoju dugogodišnju ljubav prema čaju uspio dovesti na višu razinu učeći ceremoniju spravljanja čaja od kineskih budističkih svećenika, a koji je danas u Gradskoj knjižnici Pakrac u sklopu ovogodišnjeg Multipaka Pakračanima približio ovu drevnu tisućljetnu tradiciju koja je danas poveznica Istoka i Zapada.

3

Za dobar čaj, kako je rekao majstor čaja koji ih je pripravio više od 50 tisuća, treba kvalitetan, svjež  i mirisan čaj i kvalitetna izvorska voda, a za dvadesetak znatiželjnika ili onih koji već jesu poklonici, ovo je bila prilika da u ugodnom okruženju kušaju upravo jedan takav, oolong čaj, pristiglog iz središnjeg Tajvana, pripravljenog u svježoj vodi s planinskog izvora.

Uz razne zanimljivost vezane uz tradiciju spravljanja čaja, gospodin Cvijić ispričao je i njegovu povijest rekavši kako u Kini u kojoj je otkriven prije skoro pet tisuća godina i čije je ime postalo sinonim za čaj, jutarnji pozdrav poznaniku prijatelju jest "Jesi li već popio svoj čaj?". Kažu da ondje postoji preko osam i pol tisuća vrsta čaja, a sve te vrste potječu od jedne jedine biljke: kineske kamelije. Ovisno o načinu obrade listova i fermentaciji, možemo ugrubo za potrebe nas zapadnjaka pojednostavljeno predstaviti u tri grupe: crni (fermentirani), zeleni (nefermentirani) i oolong, koji je između ove dvije osnovne grupe. „Putovao je čaj morima, kopnenim putem i  karavanama došavši tako preko Koreje u Japan, potpuno se udomaćio i s meditacijom je utkan u povijest, kulturu, religiju, umjetnost, življenje. Kao lijek je i došao u Europu početkom sedamnaestoga stoljeća, ali je njegova popularnost ubrzo prerasla tu namjenu“, ispričao je Đorđe.

????????????????????????????????????

Gospodin Đorđe Cvijić, koji je vodio čajnu ceremoniju, dugogodišnji je praktičar meditacije. Chan Budizam je učio kod velikog kineskog učitelja Sheng Yena (1930.-2009.) tvorca Dharma Drum Mountain reda i organizacije. Jedan od rijetkih zapadnjaka majstora kineske čajne ceremonije ceremonije Gogfu Cha u tradiciji majstora Guo Ru Fashi-ja.

Ovaj nesvakidašnji događaj oduševio je Pakračane koji su na trenutak imali priliku okusiti Daleki istok,  a neki možda postali i novi čajoljupci.