Naš mladi Pakračanin Martin Sić, student elektrotehnike u Zagrebu i zaljubljenicima u elektronsku glazbu poznatiji kao DJ Symart, iza sebe ima već sedam godina bavljenja DJ -ingom, obišao je više od pedeset klubova, imao gaže pred više od tri tisuće ljudi. Što to zapravo jest DJ - ing Martin je pokušao jučer približiti znatiželjnim osnovnoškolcima u Gradskoj knjižnici Pakrac održavši zanimljivo predavanje "Dj – ing hobi ili zanimanje?" u sklopu ovogodišnjeg Multipaka.

DJ može postati svatko tko ima sluha i predispozicije za glazbu jer su danas laptopi i programi olakšali posao, s obzirom na to da se glazba može kvalitetno pripremiti i olakšava sam transport opreme što nekad nije bio slučaj, ali nema programa koji će nekog bez sluha učiniti dobrim, pa se istinski talenti uvijek pokažu bez obzira na kojoj opremi radili. No, svi programi koji se koriste  trebaju biti legalni. Ono što je olakšavajuća okolnost je da je glazbu relativno lako nabavljati. Internet stalno napreduje i glazba se može kupovati ili skidati u bilo kom trenutku, rekao je Martin.

DSC_4285

"Novac nije najvažnija stvar u tom poslu. Ako ga radite iz krivih razloga, brzo se zasitite i izgubite, ako nema uživancije u glazbi tada sve to nema smisla", istaknuo je Martin savjetujući osnovnoškolce kako je bolje i pametnije baviti se DJ - ingom iz hobija i ljubavi jer ako nisi renomirano DJ ime, ne možeš očekivati ogroman honorar zato je bolje i sigurnije završiti školu ili fakultet koji će omogućiti stalan izvor prihoda. Osim što zahtijeva tehničku i glazbenu potkovanost, kreativnost, talent i upornost, bavljenje DJ - ingom traži i fizičku izdržljivost. Radi se obično noću, sve vrijeme na nogama, uz obavezno dobro raspoloženje.

Naravno da se ne može biti DJ bez adekvatne opreme, koja je skupa za današnje plaće, a Martin većinu  zarade, kako kaže, kao pravi ovisnik o glazbi, potroši na novu.

DSC_4283

Pripreme za nastupe također traže vrijeme, puno je tu istraživanja i preslušavanja razne glazbe i puno obrada koji  traju satima i danima. "Pokušavam napraviti što bolji DJ set koji će prije svega zadovoljiti potrebe publike jer na kraju njihov odličan provod govori je li moja gaža uspjela ili nije", dodao je Martin istaknuvši kako poštuje svačiji ukus, ali nikako ne pušta narodnjake.

Martin je na kraju svog predavanja pakračkim osnovnoškolcima prezentirao i kako izgledaju neke od  tehnika miksanja na nekoliko različitih DJ oprema.