"Naše ruke za njihove oči" naziv je projekta pakračkih osnovaca koji je u prosincu prošle godine nagrađen godišnjom nagradom "Otisak srca" Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a čije su aktivnosti tijekom cijele školske godine predstavljene danas u pakračkoj osnovnoj školi braće Radić na završnoj konferenciji.

2

Riječ je o projektu u sklopu kojeg su učenici  tijekom školske godine sami izrađivali taktilne slikovnice, zvučne lopte i slična didaktična pomagala za tri slijepa učenika prvog razreda dobivši od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva 10.000 kuna koje su utrošili za potreban materijal za izradu pomagala.

Inicijativa je krenula od učitelja i djece i svi su bili zdušno uključeni u izradu pomagala koja će pomoći slijepim dječacima u nastavi iako je to svima bila nova situacija i izazovi, rekla je Ivana Turuk, jedna od koordinatorica projekta.

Što su točno izrađivali, koliko često su posjećivali slijepe prvašiće, radili s njima na nastavi i uključivali ih u svoje aktivnosti, a usput uz njih učili i Brailleovo pismo, prezentirala je mala delegacija učenika; Lara Lepka, Goranka Kosinc i Svea Anušić, a predstavili su se i učenici koji djeluju u klubu malih volontera pakračke osnovne škole rekavši kako ova akcija neće završiti školskom godinom nego nastaviti i sljedeće, a uključivat će se i u druge volonterske inicijative.

????????????????????????????????????

Uz učitelje, učenike i roditelje, konferenciji su prisustvovali i Tomislav Petrač, pročelnik pakračke gradske uprave, Mirsada Madžarević, videća pratiteljica Udruge slijepih Pakrac - Lipik te Goran Momčilović, predstavnik Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva, koji je istaknuo kako je kod volontera najvažnije vrijeme koje nesebično daju, senzibiliziraju se i uče  o drugima i time zaista ostavljaju otisak srca zahvalivši pakračkoj školi na pokretanju ove volonterske akcije.

????????????????????????????????????

Sanja Delač, ravnateljica pakračke osnovne škole, zahvalila je svim učenicima koji su se uključili u aktivnosti, a posebno učiteljima Milanu Nadaždiju, Mariji Nemec, Lejli Skalnik, Daliborki Duchač, Ivi Bišćanin, Ljerki Tomić, Ivani Turuk i Ivani Bukvić - Belac što su svoje znanje, vještine i kreativnost darovali kao pomoć učenicima i školi.

Nakon konferencije, gosti su obišli učionicu troje slijepih prvašića gdje su im učenici još jedanput pokazali sva pomagala što su za njih izradili.

????????????????????????????????????