Grad Pakrac osnovao je povjerenstvo koje izrađuje pravilnik o dodjeljivanju stipendija srednjoškolcima s područja grada Pakraca koji će upisivati deficitarna zanimanja u Srednjoj školi Pakrac kako bi potaknuli pakračke učenike za obrtnička zanimanja.

Grad  planira osigurati sredstva do 20 stipendija, a dodjeljivale bi se po dva kriterija; deficitarnosti zanimanja i kriteriju izvrsnosti od prvog do četvrtog razreda.  Iznos stipendija još nije utvrđen, no on ne bi trebao biti manji od 200 kuna mjesečno, kaže pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.

„Ovom inicijativom želimo sačuvati programe u Srednjoj školi Pakrac za koje nema toliko interesa i pomoći roditeljima koji imaju srednjoškolce u Pakracu. Smatramo da bi iznos stipendije bio svojevrstan džeparac onima koji se školuju u svom gradu i ne plaćaju prijevoz niti smještaj. Isto tako, željeli bi da se svi poduzetnici s našeg područja jave koji imaju potrebe za deficitarnim obrtničkim zanimanjima za koje se učenici školuju u pakračkoj srednjoj školi kako bi surađivali u smislu odrađivanja učeničke prakse ili nekog drugog oblika pomoći“, dodala je Blažević.

Nakon sjednice gradskog vijeća trebao bi se raspisati javni natječaj, a stipendiranje srednjoškolaca krenulo bi od nove školske godine 2016./2017.