„Ovo je izložba koja prikazuje presjek dugogodišnjeg slikarstva Vesne Sokolić i njezinog supruga Milana Berbuča i koja je obišla već nekoliko slavonskih muzeja. Boja je osnovno sredstvo izražavanja autorice , njezini snažni doživljaji potiču na opažanje darovane ljepote prirode dok su djela Milana Berbuča ugašenih boja i sve je to odraz same osobnosti autora“, rekla je sinoć Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja Grada Pakraca na otvorenju izložbe „Radost boja“ .

Pakračkim posjetiteljima koji često u muzeju  imaju prilike vidjeti amatersko slikarstvo, ovaj put prikazani su akademski umjetnici koji predstavljaju vrh modernog hrvatskog slikarstva, a koji u svojim djelima donose univerzalnu umjetničku vrijednost, a iako stvarajući dugi niz godina u zajedničkom prostoru, potpuno su se usredotočili na vlastiti izraz i u tome ostali dosljedni cijelog života.  Ljepota prirode na brežuljcima, parkovima, morskim motivima i s druge strane elegična i tužna viđenja prirode i ljudi dvije su različite stvaralačke osobnosti.

izložba 2

„Slikar pušta drugima da zaključuju i vide njegov rad, govoriti o sebi nije zahvalno. Kroz čitav život nije me napustila radost stvaranja, naročito u današnje vrijeme umjetnosti koja se okrenula negaciji svega lijepog i ugodnog. Moje slike su odraz prirode, moga viđenja i doživljaja nje same, veličanje ljepote i vedrine, a zapravo je  i umijeće pronaći nešto lijepo“, rekla je autorica Vesna Sokolić.

Izložbu je otvorio pročelnik pakračke gradske uprave Tomislav Petrač zahvalivši autorici što je radost boja donijela i u Pakrac.

izložba 3

Vesna Sokolić rođena je 1924. u Zagrebu gdje je s izuzetnom slikarskom nadarenošću studirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1942. do 1946. godine kod profesora Omera Mujadžića, Krste Hegedušića, Ljube Babića, Vladimira Becića i Marina Tartaglie. Diplomirala je u klasi profesora Vladimira Becića, a zatim se usavršavala kod Marina Tartaglie i Tomislava Krizmana. Iskustvo je stjecala i kao crtačica na Medicinskom fakultetu i profesorica crtanja i povijesti umjetnosti na Učiteljskoj školi u Zagrebu. Boravila je na studijskim putovanjima u Parizu, Nizozemskoj, Španjolskoj, Italiji i Americi. Skupno je izlagala od 1947. na mnogim izložbama, a samostalno od 1952. priredivši više od šezdesetak izložbi. Djela joj se nalaze u mnogim hrvatskim i svjetskim galerijama te privatnim zbirkama.

Milan Berbuč rođen je 1920. u Ljubljani  gdje je proveo veći dio djetinjstva. Studirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu ( 1943.-47.), a zatim se usavršavao kod Gabrijela Stupice na Likovnoj akademiji u Ljubljani ( 1947.-49.). Jedan je od najistaknutijih predstavnika avangardnog novog vala u slovenskom slikarstvu ( „Skupina 53“). Povremeno se pedesetih godina bavio scenografijom. Studijski boravi u Amsterdamu ( 1954./55.), gdje priređuje samostalnu izložbu. Od 1956. umjetnički djeluje u Zagrebu izlažući redovito na izložbama HDL-u i SDU-a. Putovao je po Europi i Americi te izlagao sa suprugom, slikaricom Vesnom Sokolić. Umro je u Zagrebu 1995. godine, njegova retrospektivna izložba organizirana je u Domu HDLU-a 1998. godine u Zagrebu.

Ova izuzetno vrijedna izložba u pakračkom muzeju će gostovati do 8. svibnja.