Austrijski kulturni forum Zagreb i Osnovna glazbena škola Pakrac u sklopu programa „Kalliope Austrija/Žene u društvu, kulturi i znanosti“ organiziraju predavanje „TRI SOPRANA - TRI KRALJICE OPERNIH KUĆA“  muzikologinje Marijane Pintar koje će biti  održano u srijedu, 13. travnja s početkom u 19 sati u dvorani Osnovne glazbene škole Pakrac.

Zinka Kunc rođena je 1906. u Zagrebu. Pjevanje je učila kod poznatog češkog baritona Jana Ouűednika i Marije Kostrenčić, asistentice Milke Trnine. Nakon debuta u Ljubljani 1927. u Verdievu Trubaduru počinje njezin zagrebački, gotovo desetljetni angažman, a od 1936. i inozemni koji ju odvodi u Bečku državnu operu, La Scalu te Metropolitan u kojem ostaje narednih 30 godina. Glas stoljeća, kako su je nazivali, i miljenica publike umire u New Yorku 1989. godine.

Leonie Rysanek rodila se u Beču 1926. godine, a debutom u Wagnerovoj Valkiri opernom zvijezdom postala je gotovo preko noći nakon čega će ju uloga Sieglinde, uz opere Richarda Straussa, pratiti čitavu karijeru. U Bečkoj državnoj operi kojoj se priključuje 1955. ostaje gotovo 40 godina kao i u Metropolitanu u kojem je bila od 1959. kada je zamijenila otpuštenu Mariu Callas. Pjevajući gotovo do pred sam kraj života, umire u Beču 1998. u 71-oj godini.

Sena Jurinac rođena je u Travniku 1921., a kao desetogodišnja djevojčica dolazi u Zagreb  gdje tijekom gimnazijskih dana počinje učiti pjevanje kod Marije Kostrenčić. Nakon prvog nastupa u Beču 1945. postaje s vremenom jedna od najsjajnijih zvijezda Bečke državne opere, no za razliku od druge dvije dive u Metropolitanu nije nastupila jer je odbila pjevati ulogu koju „nije osjećala“. Unatoč tome publika ju je obožavala, a kritika visoko cijenila. Preminula je u Augsburgu 2011. godine.

Ova tri vrhunska soprana povezuje iznimno dugotrajna (oko 30 godina) i zamjetna međunarodna karijera, osobito u dvije operne kuće - Bečkoj državnoj operi i Operi Metropolitan u New Yorku. Leonie Rysanek bila je „kraljica“ u obje te kuće - u Bečkoj državnoj operi nastupala je od 1955. do 1991., a u Metropolitanu od 1959. do 1996.. Najslavnija hrvatska sopranistica 20. stoljeća, Zinka Kunc, nastupala je u Metropolitanu od 1937. do 1966. i među publikom stekla popularnu titulu „la regina della casa“ dok je Sena Jurinac (majka joj je inače bila Bečanka) bila primadona Bečke državne opere od 1945. do 1982. godine.