U Muzeju Grada Pakraca 14. travnja s početkom u 19 sati svečano ćemo otvoriti izložbu slika pod nazivom „Radost boja“ renomiranih akademskih slikara Vesne Sokolić i njenog supruga Milana Berbuča.

Vesna Sokolić je u svom kolorističkom izrazu jedna od najsnažnijih slikarica hrvatskog slikarstva, a njezin suprug je osnivač novog vala slovenskog slikarstva ( „Skupina 53“).

Na izložbi prezentiramo dugogodišnju umjetničku preokupaciju i presjek slikarstva umjetnika koji su se, iako stvarajući u zajedničkom prostoru, potpuno usredotočili na vlastit izraz i u tome ostali dosljedni cijeloga života.

Vesna Sokolić rođena je 1924. u Zagrebu gdje je s izuzetnom slikarskom nadarenošću studirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1942. do 1946. godine kod profesora Omera Mujadžića, Krste Hegedušića, Ljube Babića, Vladimira Becića i Marina Tartaglie. Diplomirala je u klasi profesora Vladimira Becića, a zatim se usavršavala kod Marina Tartaglie i Tomislava Krizmana. Iskustvo je stjecala i kao crtačica na Medicinskom fakultetu i profesorica crtanja i povijesti umjetnosti na Učiteljskoj školi u Zagrebu. Boravila je na studijskim putovanjima u Parizu, Nizozemskoj, Španjolskoj, Italiji i Americi. Skupno je izlagala od 1947. na mnogim izložbama, a samostalno od 1952. priredivši više od šezdesetak izložbi. Djela joj se nalaze u mnogim hrvatskim i svjetskim galerijama te privatnim zbirkama. Suosnivačica je ( 1949.) Udruženja hrvatskih likovnih umjetnika ( LIKUM-a) i članica je od 1948. Hrvatskog društva likovnih umjetnika ( HDL-u). Živi i stvara na obiteljskom imanju u zagrebačkom Vrapču, a za osobit doprinos hrvatskoj kulturi dobila je 1998. odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

 

Milan Berbuč rođen je 1920. u Ljubljani (porijeklom iz sv.Križa u Vipavskoj dolini) gdje je proveo veći dio djetinjstva. Studirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu ( 1943.-47.), a zatim se usavršavao kod Gabrijela Stupice na Likovnoj akademiji u Ljubljani ( 1947.-49.). Jedan je od najistaknutijih predstavnika avangardnog novog vala u slovenskom slikarstvu ( „Skupina 53“). Povremeno se pedesetih godina bavio scenografijom. Studijski boravi u Amsterdamu ( 1954./55.), gdje priređuje samostalnu izložbu. Od 1956. umjetnički djeluje u Zagrebu izlažući redovito na izložbama HDL-u i SDU-a. Putovao je po Europi i Americi te izlagao sa suprugom, slikaricom Vesnom Sokolić. Umro je u Zagrebu 1995. godine, njegova retrospektivna izložba organizirana je u Domu HDLU-a 1998. godine u Zagrebu.