banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Izložbom "Stare note i instrumenti" te koncertom sinoć je otvoreno četverodnevno obilježavanje 20 godina rada Osnovne glazbene škole Pakrac u svojim prostorijama, a izloženi primjerci su iz bogate arhive pakračke glazbene škole.
Vrijedni eksponati dolazili su godinama iz raznih donacija kada se škola osnivala, a izložba počinje u holu gdje je izložen klavir iz 1904. godine koji je bio u obitelji Eugena Kumičića, poznatog književnika i političara, dok je na katu izložena većina primjeraka, rekla je Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac.
2
Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, istaknula je značaj samog objekta glazbene škole gdje su se prije više od 200 godina održavali razni koncerti i vodio bogat glazbeni život te dodala kako je Pakrac kroz povijest imao tradiciju učenja sviranja i pjevanja kroz privatne sate, a glazbeno obrazovanje bila je privilegija dobrostojećih. "Osim povijesno vrijednih glazbenih instrumenata i zapisanih nota na izložbi se može naučiti o samoj povijesti glazbe. Važno je živjeti u sadašnjosti, planirati budućnost, ali i brinuti se i čuvati našu prošlost", dodala je Hihlik.
Izložbu je otvorila pakračka gradonačelnica i pokroviteljica ovog obilježavanja Anamarija Blažević, rekavši kako joj je čast što i na taj način može pomoći glazbenoj školi koja je specifična po tome što je prva glazbena škola otvorena nakon Domovinskog rata, u drugim školama nema bogate povijesne arhive notnih zapisa i instrumenata, a pakračka škola često ugošćuje eminentne umjetnike i glazbeno vrijedne koncerte.
Jedan od najvrjednijih eksponata je violina Franje Schneidera koji od 1925. do 1928. godine u Pakracu imao radionicu umjetničkih violina da bi nakon 1928. godine u Zagrebu utemeljio prvu i najveću tvornicu glazbala u tadašnjoj Jugoslaviji te njegovi notni zapisi za citru iz 1925. godine. Posjetitelji između ostalog, mogu vidjeti i citru iz 1850. godine, saksofon iz 1925. godine ili Gibonnijevu gitaru koju je poklonio školi prilikom njezinog svečanog otvaranja. Osim instrumenata i starih nota, građani mogu vidjeti i šarenilo pozivnica i plakata koncerata održanih kroz dvadeset godina.
Nakon otvaranja izložbe polasatnim koncertom na klaviru posjetitelje je počastila Eva Marija Banaj, učenica 3. razreda srednje glazbene škole u Daruvaru.
 5
banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić