Plostine salama

Ponajbolji proizvođači konjske salame na našem području okupili su se jučer u Ploštinama na 11. natjecanju amaterskih proizvođača ove vrhunske delikatese, u organizaciji Udruge proizvođača talijanske konjske salame - Izvorno Ploštine i Zajednice Talijana „Liberta“.

Ocjenjivanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije po deset natjecatelja – mali i veliki proizvođači, a svaka kategorija je imala zaseban žiri od pet članova koji je ocjenjivao izgled, boju, miris, okus, masnoću i zrelost salame te tako izabrao one najbolje.

U kategoriji velikih proizvođača pobijedila je Mira Straga, drugi je bio Ivan Ciciliot, a treći Slavko Martinelli, dok je kod malih proizvođača slavio Domagoj Ciciliot ispred Marka Martinellija i Ivice Strage. Priznanja pobjednicima i zahvalnice žiriju te ostalim zaslužnim članovima podijelio je predsjednik Udruge proizvođača talijanske konjske salame - Izvorno Ploštine, Petar Ivanović.

plostine-4
plostine-8
plostine-7
plostine-6
plostine-5
plostine-3
plostine-2

U kratkom obraćanju, Olivera Bina, predsjednica Zajednice Talijana „Liberta“ zahvalila je članovima Zajednice na pomoći u organizaciji i Gradu Pakracu na podršci, a posebno je istaknula Talijansku Uniju koja im je ove godine osigurala sredstva za nekoliko projekata kao što su oprema za ozvučenje doma, sanacija krovišta, preuređenje kuće u muzej te ličenje doma.

Ispred Grada Pakraca okupljene je pozdravila Gabriela Sabo Seleši, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Pakraca i čestitala organizatorima i pobjednicima što čuvaju od zaborava običaje izrade konjske salame koja je prepoznatljiv simbol ovog kraja te tako promoviraju tradiciju i bogatstvo talijanske kulture.

Ovu manifestaciju svojim su nastupima obogatili folklorna skupina i zbor Češke Besede iz Prekopakre kao i dječja plesna skupina Zajednice Talijana Lipik.

plostine 1