advent knjižnica

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je usvojeno izvješće o radu Gradske knjižnice za prošlu godinu pa smo stoga zatražili od ravnateljice Monike Lucić Fider da nam ukratko sažme što se sve događalo u knjižnici tijekom 2023. godine. „Bilo je uistinu aktivno na svim područjima, bilo da je riječ o našoj osnovnoj i redovnoj djelatnosti, nabavi i posudbi knjiga te radu s korisnicima knjižnice, bilo da je riječ o brojnim aktivnostima, programima, događanjima i manifestacijama kojih smo bili organizatori, suorganizatori ili sudionici“, kaže ravnateljica.

U 2023. godini broj članova, odnosno korisnika usluga knjižnice lagano je porastao. U odnosu na brojku od 677 aktivnih korisnika iz 2022. godine, u 2023. godini ih je bilo 692. Gledano po spolu, od tih 692 korisnika, njih 491 su žene, 197 muškaraca i 4 učlanjene pravne osobe. Gledamo li dobnu strukturu  korisnika, uvjerljivo je najviše odraslih korisnika – 398, djece (do 14 godina) – 192, mladih (od 15 do 17 godina) je 44, starijih (preko 65 godina) – 54. Kao i svake godine unazad, najviše je obnova upisa i članarine postojećih korisnika, ali veseli i brojka od čak 80 novih upisa u 2023. godini. „Vjerujemo kako je ovaj lagani porast, koji u kontekstu današnjeg vremena i načina života te dostupnosti različitih sadržaja nije zanemariv, rezultat naše konstantne prisutnosti u društvenom i kulturnom životu Pakraca, ali i našoj dostupnosti na društvenim mrežama, lokalnim medijima, kao i u svakodnevnom kontaktu sa sugrađanima, ustanovama i udrugama“, ističe Lucić Fider.

Fond knjižnice u 2023. godini povećan je za 1.060 svezaka, u ukupnoj vrijednosti od 17.181,40 eura. Sredstva za nabavu osiguravaju osnivač, Grad Pakrac i Ministarstvo kulture i medija RH kroz programe Nabave i Otkupa koje svake godine knjižnica prijavljuje na Javni poziv Ministarstva, a određeni dio knjiga dobivaju i darom – od zavičajnih pisaca i drugih umjetnika koje ugoste. Nabava se u knjižnici odvija kontinuirano tijekom cijele godine i time idu u korak s izdavačkim trendovima koliko god je to moguće s obzirom na financijska sredstva, prate novitete na tržištu, ali i maksimalno uvažavaju potrebe i upite svojih korisnika pa su česte situacije kad neke knjige nabavljaju upravo na upit i zahtjev članova. Uvijek postoji i mogućnost međuknjižnične posudbe od drugih knjižnica – za literaturu koja je teško dobavljiva ili je potrebna za određene stručne radove, i s tom su opcijom korisnici upoznati te ju često koriste.

Neznatno povećanje članarine

„Još je jedna novost u protekloj godini bila dosta korištena od strane naših članova, i nastavlja se i dalje, a to je korištenje mobilne aplikacije Gradske knjižnice Pakrac, koja se može preuzeti i putem koje naši članovi mogu brzo i efikasno pretraživati katalog knjižnice, dobivati obavijesti o svim događanjima u Knjižnici, slati informacijske zahtjeve, produžiti posudbu, rezervirati željene knjige i slično“, istaknula je ravnateljica i dodala da je od 1. siječnja ove godine Knjižnica nakon gotovo 15 godina neznatno i povećala cijene korištenja usluga – pa je tako godišnja redovna članarina 10 eura, obiteljska članarina – u sklopu koje se može posuditi veći broj knjiga je 12 eura, članarina za učenike srednjih škola je 5 eura, turistička (dvomjesečna) članarina je 5 eura, dok učenici prvih razreda OŠ imaju besplatnu članarinu.

monika

Najviše se čita žanrovska književnost, ljubavni povijesni romani, trileri, a u posljednje vrijeme bilježe i porast zanimanja za biografska izdanja poznatih osoba, kao i knjige iz popularne psihologije i roditeljstva. Dječji odjel bogat je slikovnicama, knjigama za najmlađe, ali i popularno-znanstvenom literaturom za sve one koji žele znati nešto više o različitim temama iz svijeta znanosti. Više se čitaju strani autori i prijevodna književnost, ali ravnateljica napominje kako tu i tamo zabljesne i neki domaći hit autor, pa je tako kraj 2023. novim romanom „Slučaj vlastite pogibelji“ obilježio Kristian Novak.

Ponosni na Multipak, COOLturno ljeto i Tragom Jankovića

Knjižnica je u 2023. godini imala uistinu bogat kalendar događanja, bilo da je riječ o manifestacijama poput Noći knjige i Mjeseca hrvatske knjige, odnosno programima koji su dio knjižničarskih kalendara, bilo da je riječ o manifestacijama poput Multipaka, COOLturnog ljeta i Tragom Jankovića – čiji je knjižnica jedan od idejnih začetnika i organizatora, uz ostale pakračke kulturne ustanove i druge partnere – Muzej grada Pakraca, Osnovnu glazbenu školu i Robertoshop.

Uz navedene, pružali su svoj doprinos i unutar programa važnih za Pakrac – Obilježavanje godišnjice početka Domovinskog rata, Obljetnicu VRO Bljesak, Dan grada Pakraca, Sajam Slavonski banovac, Noć muzeja, Pozdrav ljetu, Advent u Pakracu. Surađivali su kao partneri i s drugim udrugama, pa je tako održano prvo izdanje projekta Povratak prirodi čiji je nositelj Studio za jogu Chandra Yoga, a u sklopu kojeg su imali gostovanje Željke Klemenčić i radionice izrade prirodne kozmetike i prirodnih sredstava za čišćenje. Pokrenuli su, uz podršku Ministarstva kulture i medija, i program Knjige liječe – biblioterapija za odrasle, koji je pripremila i vodila suradnica, psihologinja Ivana Marin.

publika knjiga zelen

„Ponosni smo i na još jedan Multipak – sadržajan i bogat programom, zaključen vrhunskom HI-FI izložbom i koncertom za pamćenje, COOLturno ljeto s brojnim radionicama, kazališnim predstavama i izvrsno posjećenim Ljetnim pub kvizom, Tragom Jankovića – manifestaciju koja je prošle godine unatoč lošem vremenu potvrdila svoj potencijal, ali i Noć knjige i Mjesec hrvatske knjige – manifestacije u kojima se vraćamo onome što je baza svega onoga što radimo – čitanje, knjige i naši članovi, prijatelji i volonteri,“ naglasila je ravnateljica.

Za kraj, ravnateljica je istaknula još jedan program s kojim su započeli prije dvije godine, a to je Čitaonica četvrtkom, koja je postala njihov stalni i jedan od najdražih programa za djecu predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta. „Biramo kvalitetne tematske slikovnice, čitamo, a zatim pripremamo i neku kreativnu ili edukativnu aktivnost koja se nadovezuje na samu priču/temu o kojoj je riječ. Imamo divnu ekipu koja dolazi gotovo svakog četvrtka i s nama uranja u nove slikovnice, a polako nam se pridružuju i novi zainteresirani članovi.“