maturanti

Prošlotjednom objavom rezultata i današnjom podjelom svjedodžbi i potvrda o položenim ispitima, u Srednjoj školi Pakrac i službeno je završen ljetni rok državne mature. U četverogodišnjim programima opće gimnazije, građevinskih tehničara i fizioterapeutskih tehničara te petogodišnjem programu za medicinske sestre/tehničare opće njege, bilo je ove godine 98 učenika, od čega je njih 94 prijavilo polaganje ispita državne mature na prvom roku, a nakon završene nastavne godine uvjete za pristupanje ispitima imalo je 90 učenika i svi su se na njih odazvali, doznajemo od profesora Jonatana Berlančića, ispitnog koordinatora za državnu maturu u pakračkoj srednjoj školi. Ispitima državne mature u prvom roku pristupilo je 17 učenika gimnazijskog programa te 73 učenika iz strukovnih programa, a broj učenika koji je prijavio ispite u postotku je jednak prošlogodišnjem.

Što se tiče obveznog dijela ispita državne mature svi učenici su na jedinstvenoj razini pisali ispit iz hrvatskog jezika, za matematiku A razine odlučio se 21 učenik, dok ih je 68 pisalo razinu B. U odnosu na prošlu godinu, veći broj učenika odlučio se za pisanje ispita iz matematike na višoj razini. Višu razinu engleskog jezika polagalo je 32, a nižu 47 učenika, što je u odnosu na prošlu godinu također veći broj onih koji su odabrali višu razinu. Njemačkom jeziku, koji je uobičajeno manje zastupljen, pristupilo je ukupno 10 učenika od kojih je jedan pisao višu razinu.

Osim obveznog, državna matura sadržava i izborni dio u kojemu se polažu izborni predmeti prema odabiru učenika. Oni su ove godine pisali ispite iz biologije (32), fizike (14), kemije (7), psihologije (7), likovne umjetnosti (4), informatike (3) i sociologije (1). U odnosu na prošlu godinu, značajno više učenika je pisalo ispite iz biologije i fizike.

„Kada uspoređujemo postignute ocjene u obveznom dijelu sa prošlogodišnjima, mogu reći da su prosječne ocjene iz svih obveznih predmeta slične prošlogodišnjim rezultatima. Ispit iz hrvatskog jezika, uz slabiju prolaznost u odnosu na prošlu generaciju, učenici su, gledajući prosječnu ocjenu napisali slično kao i prošle godine, no ove godine više učenika je ispit napisalo za ocjenu odličan. Učenici su ponovili dobre ocjene iz engleskog na višoj razini, no u odnosu na prošlu godinu bolje su napisali i ispit iz engleskog jezika na osnovnoj razini. Ispit iz njemačkog jezika učenici su napisali bolje nego prošle godine. Ispit iz matematike na višoj razini nešto je lošije napisan u odnosu na prošlu godinu, ali su zato na osnovnoj razini  postignute bolje ocjene. Ako usporedimo ocjene na izbornom dijelu sa prošlogodišnjima, mogu reći da su učenici bolje napisali ispite iz psihologije i fizike, a ispite iz likovne umjetnosti i sociologije su napisali prilično uspješno“, pojašnjava Berlančić rezultate mature i dodaje da je sveukupno gledano prvi rok državne mature prošao regularno, a postignuti rezultati u obveznom i izbornom dijelu u prosjeku su na razini prošlogodišnjih rezultata.

Prijave ispita državne mature u jesenskom roku traju od 22. do 31. srpnja, a konačni rezultati ispita u drugom roku biti će objavljeni 18. rujna.

Ostvaren upis na 30-ak studijskih programa

Učenici pakračke škole prijavljivali su studijske programe fakulteta i visokih učilišta uglavnom slično prošlogodišnjim prijavama pa su tako strukovnjaci većinom odabrali preddiplomski sveučilišni i stručni studij građevinarstva, te stručne studije sestrinstva i fizioterapije. Ove godine je više učenika upisalo studij medicine, a osim toga učenici su upisali studije biologije, matematike, strojarstva, logopedije, kineziologije, pedagogije, hrvatskog jezika i književnosti, učiteljski studij, studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ekonomije. Berlančić navodi kako su neki učenici upisali još i studij nautike i pomorskog prometa, studij vojnog vođenja i upravljanja, studij grafičke tehnologije…, odnosno, nakon provedenog prvog ispitnog roka učenici su ostvarili upis na tridesetak studijskih programa.